Copiii cu malformații cardiace vor putea fi operați, în continuare, în țară

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a solicitat, marți, prelungirea acordului de cooperare dintre România și Italia prin intermediul căruia copiii care se nasc cu malformaţii cardiace vor fi operați în țara noastră, fără să mai fie necesar transferul lor în unităţi sanitare din alte ţări, a anunțat ministerul de profil.

Programul de cooperare, care a început în anul 2013 și se încheie pe 31 iulie 2022, are două componente: una în care echipe de medici italieni şi români operează copiii cu malformaţii congenitale cardiace în cadrul spitalelor din România și cealaltă de pregatire profesională în Italia a personalului medical din țara noastră în domeniul chirurgiei cardiace pediatrice.

„În cadrul întâlnirii, ministrul sănătăţii a mulțumit părții italiene pentru sprijin și a felicitat echipele de profesioniști români pentru munca depusă. De asemenea, a subliniat necesitatea sustenabilității acestui program, care trebuie să ducă până în anul 2025 la constituirea unor echipe complete de specialiști români care să poată efectua toate tipurile de intervenții chirurgicale cardiace necesare copiilor din țara noastră”, precizează Ministerul Sănătății, în comunicat.

Intervențiile sunt realizate în Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Marie Curie” și în centrele din Iași, Cluj Napoca și Timișoara.

În România, aproximativ 2500-3000 de copii se nasc anual cu probleme cardiace. Din anul 2013 și până în prezent, au fost realizate 1.462 intervenții în cadrul acestui program de cooperare, conform raportărilor spitalelor și a unui număr de 140 de profesioniști din domeniul sănătății. Acordul de Cooperare în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice a fost încheiat între Ministerul Sănătății, IRCCS Policlinico San Donato Italia, Asociația Bambini Cardiopatici nel Mondo Italia și Asociația Inima Copiilor din România. Începerea demersurilor necesare pentru prelungirea acestui acord a fost cerută de către ministrul Alexandrul Rafila în cadrul unei întâlniri care a avut loc,

 » Aflați mai multe informații aici.