COPAC solicită o politică publică de asigurare a accesului la vaccinare pe durata întregii vieţi pentru pacienţii cronici

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) din România atrage atenţia asupra necesităţii vaccinării pacienţilor cronici pe durata întregii vieţi şi adresează un apel către factorii decidenţi din sistemul de sănătate de a realiza şi implementa o politică publică în acest sens.

“Perioada pe care o traversăm ne-a arătat cât de important poate fi un vaccin. Dacă în unele cazuri nu avem vaccin şi ne-am dori să avem, în alte cazuri acestea există, însă nu sunt folosite într-o proporţie suficientă. Credem că este nevoie de a proteja populaţia în general şi pacienţii cu afecţiuni cronice în special prin vaccinare”, a declarat preşedintele COPAC, Radu Gănescu, citat într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, vaccinarea antigripală pentru persoanele cu afecţiuni cardiace reduce cu 50% riscul de deces prin infarct.

Conform specialiştilor, adulţii cu diabet sau boală cardiacă cronică sunt de 4 ori mai predispuşi decât cei sănătoşi să dezvolte boală pneumococică.

“În acest context, COPAC solicită autorităţilor creşterea accesului la servicii de vaccinare prin compensarea vaccinurilor la pacienţii cronici şi promovarea vaccinării pe durata întregii vieţi pentru a încuraja îmbătrânirea sănătoasă care pot fi prevenite prin vaccinare”, afirmă sursa citată.

Coaliţia a organizat, miercuri, o dezbatere online care a avut ca temă vaccinarea pe durata întregii vieţi.

Potrivit aceluiaşi comunicat, în cadrul evenimentului a fost prezentat şi ghidul “Recomandări de vaccinare a pacienţilor cu imunodeficienţe de diferite cauze”, elaborat de membri ai Comisiei de Epidemiologie din Ministerul Sănătăţii şi membri ai Societăţii Române de Epidemiologie în 2019, sub coordonarea prof. dr. Doina Azoicăi, conf. dr. Daniela Piţigoi, conf. dr. Amanda Rădulescu, dr. Florin Popovici.

Ghidul cuprinde recomandări generale – vaccinuri, categorii de imunodeficienţe şi scheme de vaccinare.

“Am realizat acest ghid din dorinţa de a realiza un instrument util pentru colegii noştri.

 » sursa: www.replicaonline.ro