Controversele Ordonanței 84: Teste fals pozitive la DrugTest. Medicamentele care te pot lăsa fără permis

Poliția Română avertizează că anumite medicamente pot provoca efecte psihoactive și ar putea da rezultate false pozitive la testele DrugTest. Conducătorii auto sunt sfătuiți să verifice prospectul înainte de a conduce, deoarece, în caz de test pozitiv, permisul poate fi reținut preventiv până la confirmarea rezultatelor de laborator, conform OUG 84.

În ultimii doi ani, 15-20% din mostrele biologice prelevate au indicat rezultate negative la analizele ulterioare cu aparatele DrugTest.

„Prin O.U.G. nr. 84/2024 au fost reevaluate mecanismele privind verificarea consumului de băuturi alcoolice sau de substanţe psihoactive. În concret, în cazul conducătorilor de autovehicule care refuză să se supună testării în vederea stabilirii consumului de alcool ori de substanţe psihoactive, aceştia sunt conduşi la cea mai apropiată unitate medicală, pentru a li se recolta mostre biologice. În lipsa unor indicii cu privire la prezenţa în organismul acestora a substanţelor psihoactive ori a băuturilor alcoolice, pentru a nu permite conducătorilor de vehicule continuarea conducerii autovehiculelor pe drumurile publice, în scop preventiv, a fost instituită măsura retragerii permisului de conducere până la data primirii rezultatului analizelor toxicologice de laborator, nefiind vorba, în această situaţie, despre săvârşirea unei fapte penale, respectiv de întocmire a unui dosar de cercetare penală”, a transmis, miercuri, Poliţia Română.

Această măsură de retragere preventivă a permisului de conducere este motivată de nevoia de a proteja viața, integritatea corporală și sănătatea persoanelor implicate în trafic sau prezente în proximitatea drumurilor publice, se menționează în comunicatul Poliției.

„De asemenea, este necesar a se preciza faptul că majoritatea conducătorilor auto cunosc efectul alcoolului şi al drogurilor, însă o categorie aparte de substanţe ce afectează capacitatea de a conduce un autovehicul o reprezintă medicamentele. Astfel, se impune ca, anterior conducerii unui vehicul, să fie studiat ambalajul medicamentelor administrate, întrucât în compoziţia acestora pot exista anumiţi compuşi ce determină apariţia de efecte psihoactive şi care pot fi depistaţi cu ajutor aparatelor drugtest, chiar dacă persoana în cauză nu a consumat droguri”, completează instituția.

Concret, conform informaţiilor furnizate de către structurile rutiere teritoriale, la nivel naţional, în perioada 2021 – 2023, au fost infirmate aproximativ 15-20% din totalul mostrelor biologice prelevate conducătorilor auto depistaţi pozitiv la testele efectuate cu aparatele drugtest.
Medicamente care dau teste fals pozitive

Consiliul Superior de Medicină Legală (CSML) a explicat pe propriul site de ce există diferențe în rezultatele testelor de depistare a substanțelor psihoactive între sistemul toxicologic medico-legal și testele efectuate de organele de poliție. Testele rapide folosite de Poliția Română sunt de screening sau orientare și nu sunt echivalente cu analizele de diagnostic sau certitudine realizate la INML sau IML. Un rezultat pozitiv trebuie obligatoriu confirmat prin alte investigații. Pentru a îmbunătăți acuratețea și selectivitatea testelor în trafic, au fost achiziționate noi echipamente Dräger, folosite și de alte poliții internaționale. Aceste echipamente vor înlocui cele vechi și vor uniformiza practicile în diverse regiuni ale țării, reducând riscul de teste fals pozitive sau fals negative.

Însă, un studiu apărut în „Journal of Analytical Toxicology“, în 2018, arată că în cazul aparatelor Dräger DrugTest 5000 rata unui răspuns fals pozitiv a fost: pentru canabis – 14,5%, pentru amfetamine – 23,2%, pentru metamfetamine – 38,4%, pentru enzodiazepine – 36,4%, pentru opiacee – 65,9%, pentru cocaină – 87,1%. Poliția Rutieră din România este dotată cu acest tip de aparate.

Sunt însă și medicamente care pot genera rezultate fals pozitive la testele antidrog. Potrivit medicilor legiști, dau reacții fals pozitive la amfetamine: medicamentele pentru diabet, antiemeticele, antibioticele sau antialergicele. Reacții fals pozitive la cannabinoizi sunt date de antiinflamatorii și antivirale, iar la barbiturice de antiinflamatorii. Un test poate ieși pozitiv la opiacee și în cazul în care ne tratăm cu antitusive (multe medicamente utilizate pentru răceală și gripă conținând codeină, care pozitivează testele rapide), antibiotice, antialergice, antiepileptice sau vasodilatatoare.