Consumul de alcool după vaccinul covid. Cel mai controversat subiect

Răspunsul scurt este că depinde de cât bei. Băutul moderat este puțin probabil să afecteze răspunsul imun la vaccinul Covid, dar băuturile abundente ar putea, susțin specialiștii.

După un an lung și multă așteptare, administrarea vaccinului Covid-19 poate fi un motiv de sărbătoare, ceea ce pentru unii ar putea însemna turnarea unei băuturi și prăjirea la noua lor imunitate.

Nu există dovezi de faptul că o băutură sau două pot face oricare dintre vaccinurile Covid actuale mai puțin eficiente. Unele studii au descoperit chiar că, pe termen lung, cantități mici sau moderate de alcool ar putea beneficia de fapt sistemul imunitar prin reducerea inflamației.

Consumul ridicat de alcool, pe de altă parte, în special pe termen lung, poate suprima sistemul imunitar și poate interfera cu răspunsul dumneavoastră la vaccin, spun experții. Deoarece poate dura câteva săptămâni după o lovitură Covid pentru ca organismul să genereze niveluri de protecție a anticorpilor împotriva noului coronavirus, orice lucru care interferează cu răspunsul imun ar fi motiv de îngrijorare.