Constanța rămâne fără spital militar regional. Sorin Mateescu (AUR): proiectul se află blocat în reexaminare de un an. Tăcere la Ministerul Sănătății

Au fost blocate toate demersurile pentru construirea unui spital militar regional în județul Constanța, rămânând un proiect pe hârtie, uitat în sertarele Legislativului. Senatorul AUR, Sorin Mateescu, intervine în blocajul birocratic, adresându-se Ministerului Sănătății în vederea constatării demersurilor întreprinse pentru realizarea obiectivului Spitalul Militar Regional „Carol I”.

Proiectul de lege se află în reexaminare pe masa Senatului de un an de zile, așteptându-se punctul de vedere al Ministerului Sănătății, după ce CCR a acceptat obiecțiunile de neconstituționalitate și a declarat legea în ansamblul său ca fiind neconstituțională. Legea criticată prevede că înființarea Spitalului Militar Regional „Carol I” se face cu avizul Ministerului Sănătății. Considerăm că legea criticată are caracter individual, fiind concepută să impună dispoziții pentru un singur caz, determinat concret, intuitu personae. În acest sens, domnule ministru, Attila Cseke, ce demersuri sunt întreprinse de Ministerul Sănătății pentru realizarea obiectivului Spitalul Militar Regional „Carol I” ?”, a declarat senatorul AUR, Sorin Mateescu.

În anul 2019 inițiativa legislativă a unor senatori, adoptată cu concursul parlamentarilor de la toate partidele politice, a fost contestată la Curtea Constituțională a României de către Președintele Klaus Iohannis pe motivul că “contravine prevederilor constituționale. Parlamentul a nesocotit dispozițiile art. 1 alin. (4) din Constituție în componenta sa referitoare la separația puterilor în stat, reglementând într-un domeniu ce ține de competența autorităților administrației publice centrale sau locale, viciu de natură să antreneze – conform jurisprudenței instanței constituționale – neconstituționalitatea legii în ansamblul său.”