Consilierea contraceptivă este gratuită şi nu impune bilet de trimitere. În dialog cu Dr. Irina Cațighera de la Maternitatea Cuza

Mirela P., 18 ani, Iași: „Vă scriu pentru că și eu și prietenul meu, cu care sunt de aproape 2 ani, ne dorim ducem relația noastră la un alt nivel. Deși am o relație bună cu mama mea, îmi este rușine să discut cu ea despre acest lucru. Am vrut să merg la medicul de familie să solicit o trimitere la un cabinet de planning familial, însă mi-a fost frică să nu-i spună mamei. Recunosc că m-am uitat pe mai multe site-uri de acest fel, dar m-aș simți mult mai în siguranță dacă informațiile ar fi primite de la un medic. De aceea, aș vrea să vă rog sămi răspundeți la câteva întrebări: Pot avea încredere în pilula orală? Contraceptivele orale îngrașă? Care este vârstă de la care pot folosi pilule contraceptive? Dacă iau pilule, mai este necesar prezervativul? Se poate face cancer la sân de la pilula contraceptivă? Ce efecte secundare au pilulele contraceptive? Hormonii pe care-i conține pilula contraceptivă sunt periculoși pentru sănătatea mea? Trebuie să fac din când în când o pauză în care să nu mai iau pilule?“ 

Dr. Irina Cațighera, medic primar planning familial, Maternitatea „Cuza Vodă“, Iași: „M-aș bucura să ne vedem la cabinet, unde am putea povesti mai multe lucruri. Consilierea contraceptivă înainte de începutul vieții sexuale este mai mult decât necesară, în cazul în care o persoană de sex feminin sau un cuplu nu-și dorește o sarcină. Înțeleg și reținerea, firească până la urmă, de a vorbi cu cineva „străin“ despre viața ta intimă. Tocmai de aceea, adresarea către un medic de planificare familială, într-un cabinet de specialitate care se găseste, de obicei, în incinta unei policlinici sau, în cazul nostru, a Spitalului de obstetrică și ginecologie „Cuza Vodă“ reprezintă cea mai bună opțiune, nefiind necesar biletul de trimitere, iar confidențialitatea fiind garantată deoarece prezentarea unui act de identitate nu este obligatorie.

 » Aflați mai multe informații aici.