Concluziile reuniunii NATO: Aliații au decis să creeze noi grupuri de luptă, inclusiv în Estul Alianței

Aliații NATO au decis la Bruxelles să creeze noi grupuri de luptă, inclusiv în Estul Alianței, dar și să amplaseze echipamente militare suplimentare, preventiv. Toți aliații vor fi acoperiți de măsuri suplimentare de securitate, a explicat liderul Alianței, după reuniunea miniștrilor Apărării.

În plus, pentru prima dată în istoria blocului militar creat după al II-lea Razboi Mondial, alături de Rusia, China va fi menționată în noul concept strategic al NATO.

Toate aceste măsuri vor fi parafate în 2 săptămâni la summitul NATO de la Madrid, unde în premieră vor partucipa lideri din Japonia și Coreea de Sud.

Secretarul general al NATO a anunțat cum se va transforma Alianța după ce Rusia a invadat Ucraina.

„În special în Estul Alianței, vorbim despre trei piloni. Unul este despre creșterea prezenței înaintate, avansate, cu mai multe operații de luptă. Deșa, ne-am crescut prezența, numai în ultimele luni am dublat de la 4 la 8 grupurile de luptă în Estul NATO, în țările baltice și la Marea Neagră, un grup e în România sub comanda Franței.

Aliații sunt gata să crească și mai mult numărul grupurilor de luptă, iar aici vorbim inclusiv de structuri de comandă și control, ceea ce este esențial. Al doilea element al noii abordări va fi instalarea mai multor echipamente prepoziționate.”

Prin dislocarea de noi trupe NATO și de echipamente, nu se va mai pierde timp pentru transport, în caz de urgență a mai explicat liderul NATO.

Pe lângă militarii dslocați suplimentar, alții vor fi gata de luptă, în țările de origine.

Pe de altă parte, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a explicat că aliații au convenit să introducă China în documentul strategic ce va parafa transformarea felului în care reacționează NATO:

„Sunt câțiva aliați care recunosc importanța acordării unei atenții sporite la ce se întâmplă în Regiunea Indo Pacifică. Și avem un interes comun în a ne asigura că această regiune rămâne liberă, deschisă și accesibilă”.

La summitul NATO, vor participa în premieră președintele Ucrainei, rămâne de văzut dacă fizic sau online, și lideri din Japonia și Coreea de Sud.