Comunicat de presă – Deputat Cristina Iurişniţi (USR)

Şcoală cu şcoală, schimbăm România doar prin Educaţie!

Totul porneşte de la Educaţie!

În acest nou an şcolar atipic, plin de provocări, confuzie şi debusolare, traversăm împreună o criză sanitară, economică şi, în special, o criză educaţională! Care este soluţia? Încredere şi responsabilitate, pentru a depăşi orice obstacol împreună!

Fiecare început de an şcolar este caracterizat de lipsuri şi de incertitudini. Astăzi, mai mult ca oricând, şcoala românească are nevoie de toată susţinerea noastră, pentru a trece cu bine peste acest context dificil întreţinut inclusiv de comunicarea confuză şi contradictorie a Ministerului Educaţiei; de lipsa măştilor care ar fi trebuit să fie puse la dispoziţie de către autorităţile locale; de lipsa celor 250 de mii de tablete promise de guvernanţi şi a conexiunii la internet din şcoli; de lipsa personalului didactic calificat. Toate aceste lipsuri contribuind la creşterea abandonului şcolar.

Când vom avea 6% din PIB, conform Legii 1/2011? Când vom investi cu adevărat în Educaţie, în copiii noştri, singura investiţie durabilă pe termen mediu si lung?

E timpul schimbării! E timpul să ne pese cine ia decizii pentru noi în Educaţie, Sănătate, Investiţii şi Dezvoltare durabilă, la nivel local şi naţional!

Dragi părinţi, să fiţi alături de profesori şi să daţi dovadă de înţelegere. Nu este deloc uşor să desfăşurăm activitatea didactică într-un context atât de dificil, însă, distanţarea socială nu trebuie să însemne un pretext pentru îndepărtarea de şcoală, ci cred că este momentul decisiv de a aduna comunitatea în jurul şcolii pentru a o susţine. Educaţia are nevoie de solidaritate în aceste momente!

În Parlament, chiar dacă finalul legislaturii se apropie, luptăm pentru a duce la bun sfârşit toate proiectele iniţiate pentru învăţământ. Dacă învăţământul profesional, în special cel realizat în regim dual, reprezintă una dintre cele mai importante trasee educaţionale care au rolul de a oferi elevilor oportunităţi de învăţare bazate pe instruire practică, atunci, în următoarele săptămâni, voi depune toate diligenţele pentru a adopta legea care acordă facilităţi fiscale tuturor operatorilor economici care vor investi în formarea elevilor.

Am propus o serie de modificări şi completări legislative la Codul Fiscal şi la Legea Educaţiei 1/2011, în sensul acordării de facilităţi fiscale agenţilor economici care doresc să investească în formarea profesională a tinerilor:

– Neimpozitarea profitului reinvestit în formarea de calitate a elevilor prin instruire practică;

– Deducerea cheltuielilor operatorilor economici cu bursele elevilor din baza impozabilă.

– Mai mult, Educaţia profesională trebuie să devină o prioritate pentru fiecare autoritate locală, pentru fiecare viitor consilier sau primar, indiferent de culoarea politică.

Astfel, atragerea de noi operatori economici care să investească în învăţământul profesional-dual vine cu un dublu beneficiu. În primul rând, dezvoltarea economiei locale, a produselor locale şi a lanţurilor scurte între producător şi beneficiar. În al doilea rând, formarea profesională de calitate, direct la agentul economic, în acord cu cerinţele pieţei, a realităţilor socio-economice şi culturale ale comunităţii respective.

Uniunea Salvaţi România atrage din nou atenţia autorităţilor locale că doar prin educaţie, inovaţie şi investiţii în acest domeniu, comunităţile vor putea fi relansate şi dezvoltate durabil!

Succes elevilor, profesorilor şi părinţilor în noul an şcolar, indiferent de culoarea scenariului în care vor evolua! Şcoală cu şcoală, schimbăm România doar prin Educaţie!

Prof. Cristina Iurişniţi,


Deputat USR în Parlamentul României


membru în Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport


preşedinte al Comisiei pentru egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi

Bistriţa, 14 septembrie 2020