ROPRES

Comisia Europeană recomandă primirea României în Schengen. O nouă discuție importantă va avea loc la Bruxelles

Distribuiți acest articol!

Rapoartele privind aderarea României, Bulgariei și Croației la Spațiul Schengen vor fi analizate miercuri, 16 noiembrie, în cadrul Colegiului Comisarilor din C.E., la Bruxelles.Surse europene au declarat pentru Digi24 că recomandarea Comisiei Europene în privința aderării României la Schengen este una pozitivă.

Actuala președinție a Consiliului UE, cea a Republicii Cehe, vrea ca statele membre să adopte o decizie în acest sens în sesiunea de pe 8-9 decembrie, când se va reuni Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI).Olanda și Suedia s-ar opune aderării României la SchengenLa 20 octombrie, la două zile după ce Parlamentul European a votat masiv o rezoluție prin care se solicită aderarea României și Bulgariei la spațiului Schengen, Parlamentul Olandei a adoptat o rezoluţie care stipulează că țara ar trebuie să ne blocheze în continuare accesul.

În plus, recent, cotidianul suedez Dagens Niheter a scris că și opoziția politică din Suedia s-ar opune acum aderării țării noastre la Schengen. Guvernul minoritar al lui Ulf Kristersson susține aderarea Romaniei, însă nu are suficient sprijin, având în vedere că atât social-democrații, cât și democrații suedezi se opun propunerii.

Potrivit surselor politice și diplomatice europene, mai multe informații despre o posibilă decizie vor fi aflate la începutul lunii decembrie, când va avea loc Consiliul Reprezentanților Permanenți, COREPER, care reunește ambasadorii statelor membre și pregătește agenda Consiliului. Practic, atunci se va conveni asupra textului politic.

În prezent, dintre ţările membre ale UE, doar Bulgaria, Croaţia, Cipru, Irlanda şi România nu fac parte din spaţiul Schengen, care include, de asemenea, state ce nu sunt membre ale blocului comunitar (Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein).


Distribuiți acest articol!

S-ar putea să-ți placă și...