Comisia Europeană propune interzicerea importurilor de diamante provenind din Rusia / Ce va conține al 12-lea pachet de sancțiuni al UE pentru Moscova

Comisia Europeană a propus interzicerea importurilor de diamante și gaz petrolier lichefiat din Rusia și, de asemenea, să înăsprească punerea în aplicare a unui plafon de preț pentru petrolul rusesc, ca parte a noilor sancțiuni împotriva Moscovei, au declarat miercuri diplomații UE, relatează Reuters.

Cel de-al 12-lea pachet de sancțiuni, pe care cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene îl vor discuta vineri, conține și o interdicție privind tranzitul prin Rusia a mărfurilor și tehnologiilor care ar putea stimula capacitățile industriale ale țării, plus interdicții de import pentru o serie de metale.

Se așteaptă ca un acord asupra pachetului final de sancțiuni să vină abia după săptămâni de negocieri, având în vedere că va necesita sprijinul unanim al tuturor celor 27 de state UE.

Interzicerea importului de diamante, puse din nou pe lista sancțiunilor, după ce propunerea a fost respinsă de Belgia
Propunerea include o interdicție a importurilor directe de diamante din Rusia de la 1 ianuarie 2024 și punerea în aplicare din martie a unui mecanism de trasabilitate care ar împiedica importurile de pietre prețioase rusești procesate în țări terțe, au spus sursele diplomatice ale UE.

Mecanismul de trasabilitate este menit să fie coordonat cu țările G7, inclusiv Statele Unite, Canada, Marea Britanie și Japonia.

Astfel, interdicţia UE se referă la diamantele naturale sau sintetice şi la bijuterii, începând din ianuarie 2024, şi la diamantele ruseşti tăiate în alte ţări, începând din septembrie.

Moscova este acuzată că îşi finanţează o parte a campaniei sale militare împotriva Ucrainei graţie comerţului său profitabil cu diamante, care reprezintă o cifră de afaceri de 4-5 miliarde de dolari pe an, potrivit AFP, scrie Agerpres.

Belgia şi-a exprimat reticenţele cu privire la aceste sancţiuni, decise de ţările membre G7, şi a propus soluţii, în special prin intermediul unui sistem de marcare pentru a face eficiente sancţiunile, fără a penaliza propria industrie a diamantelor, una înfloritoare la Anvers (nord-vestul Belgiei).

UE a încercat să interzică importurile de pietre prețioase de multe luni, în schimb s-a lovit mereu de Belgia, unde se află cel mai mare centru de comerț cu diamante din lume, Anvers, care a făcut lobby ca UE să nu acționeze singură în privința interzicerii diamantelor rusești.

UE vrea eficientizarea sancțiunilor privind petrolul rusesc
Pentru a înăspri punerea în aplicare a plafonului prețului petrolului, stabilit de G7 la 60 de dolari pe baril de țiței, noul pachet de sancțiuni solicită companiilor de transport maritim să detalieze costurile de transport și de asigurare pentru mărfurile rusești de petrol pe care le transportă.

Comisia a declarat că pachetul va avea noi interdicții de import și export, acțiuni pentru înăsprirea plafonului prețului petrolului și pentru a contracara eludarea sancțiunilor UE și va viza actori din sectoarele armatei, apărării și IT ale Rusiei, precum și alți factori economici importanți.

Financial Times a raportat că Danemarca va avea sarcina de a inspecta și, eventual, de a bloca petrolierele rusești care navighează prin apele sale, conform noilor planuri ale UE de a impune plafonul petrolului rusesc.

Ziarul spunea că Danemarca va viza petrolierele care tranzitează prin strâmtorile daneze fără asigurare occidentală, adăugând că tot petrolul Rusiei transportat prin Marea Baltică, sau aproximativ 60% din totalul exporturilor sale maritime, traversează strâmtori daneze în drum spre piețele internaționale.

Comisia nu a avut niciun comentariu cu privire la raportul FT, însă un oficial al UE, vorbind sub rezerva anonimatului, a spus că noul pachet nu impune Danemarcei noi obligații în ceea ce privește aplicarea plafonului de preț. De asemenea, mai mulți diplomați UE au spus că în propunerea Comisiei nu se menționează Danemarca sau vreo inspecție a navelor.

Propunerea extinde, de asemenea, lista de bunuri care nu pot fi vândute Rusiei, deoarece ar putea ajuta la războiul Moscovei împotriva Ucrainei și interzice vânzarea de software pentru producție industrială, au spus diplomații.

Dacă este aprobată, Comisia a spus că propunerea va „sancționa, de asemenea, peste 120 de persoane și entități suplimentare pentru rolul lor în subminarea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei”.

Belgia și diamantele
UE a cumpărat anul trecut diamante rusești în valoare de 1,4 miliarde de euro, potrivit Eurostat, în condițiile în care nu a interzis nici importurile de pietre prețioase.

Belgia, unde se află cel mai mare centru de comerț cu diamante din lume, Anvers, i-a supărat pe „durii” blocului comunitar, făcând lobby ca UE să nu acționeze singură în privința interzicerii diamantelor rusești.

UE, Statele Unite și alte economii din G7 au lucrat luni de zile la un sistem de trasabilitate pentru a elimina împreună diamantele rusești. Centrul Mondial al Diamantelor de la Anvers a spus că, pentru a fi eficient, acest sistem trebuie să includă și India – care nu face parte din G7.