Combinatul Azomureș, afectat de criza energiei din Europa. Vasile Nagy (AUR) solicită ministrului Virgil Popescu să ia măsuri

Azomureş, cel mai important producător de îngrăşăminte utilizate de agricultura şi industria românească, a oprit temporar producţia din cauza preţului ridicat la gaze naturale şi energie electrică. Având în vedere că această situație poate avea un impact negativ asupra producției agricole din țara noastră, deputatul AUR Vasile Nagy i-a solicitat ministrului Energiei să vină cu soluții astfel încât combinatul să-și poată relua activitatea.

Reprezentanții Azomureș au subliniat încă de la finalul anului trecut că situația ar putea să devină „critică” în lunile ianuarie și februarie. „Nivelul ridicat al preţului solicitat de furnizori pentru materia primă principală, gazul metan, nu ne mai permite continuarea sustenabilă a activităţii. Din această cauză, la nivel european, şi alte platforme industriale au oprit total sau au restrâns foarte mult activităţile de producţie. Reluarea activităţii depinde de preţul gazului metan şi de disponibilitatea acestuia în piaţă”, arată compania din Târgu Mureș într-un comunicat.

Azomureș este unul dintre cei mai mari consumatori de gaze naturale din România (10 % din consumul național) și furnizează 50 % din îngrășămintele utilizate în agricultura din România. Prin urmare, situația dificilă în care se află compania ar putea avea un impact negativ asupra producției agricole din țara noastră. În acest context, deputatul AUR Vasile Nagy i-a solicitat ministrului Energiei, Virgil Popescu, să precizeze ce măsuri va lua ca Azomureș să-și reia activitatea.

În România terenul arabil ocupă circa 62,5% din suprafaţa agricolă, iar cerealele şi plantele oleaginoase ocupă circa 80% din suprafaţa arabilă, renunțarea la fertilizarea cu azot sau reducerea cantităţilor de îngrăşământ reprezintă diminuarea producţiei de anului viitor cu până la 30%.