Cod galben de ploi torenţiale și grindină, după temperaturile de vară. Zonele afectate

Vremea se schimbă radical, de joi, 17 aprilie, a avertizat directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu. La munte, vor fi condiții de lapoviță și ninosare, iar în următoarele zile vor fi temeperaturi mult mai scăzute decât cele de la începutul săptămânii, specifice zilelor caniculare, de vară.

Conform ANM, în perioada 16 aprilie, ora 16.00– 18 aprilie, ora 20, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, la început în regiunile vestice și centrale, apoi și în rest. Aceasta se va manifesta prin averse, trecător descărcări electrice și izolat grindină și vijelii, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi local de 15…20 l/mp și izolat de 30…40 l/mp. Vântul va avea local și temporar intensificări, marți (16 aprilie) în toate zonele, iar miercuri (17 aprilie) cu precădere în sud-est, cu viteze în general între 45 și 55 km/h, iar pe crestele montane de peste 70 km/h. Vremea se va răci semnificativ, iar de miercuri după-amiază (17 aprilie), la altitudini de peste 1500 m precipitațiile se vor transforma în lapoviță și ninsoare.

„De mâine(n.r. miercuri, 17 aprilie) la altitudini mai mari de 1500 m, este posibil să vorbim de precipitații care se pot transforma în lapoviță și ninsoare, având în vedere tiparul de vreme și schimbarea condițiilor meteorologice de la acest episod de vreme foarte călduroasă la un episod care va aduce temperaturi scăzute în următoarele zile, în mod deosebit în jumătatea nordică a țării”, a explicat directorul ANM, într-o intervenție la Antena3.

Două anotimpuri într-o singură săptămână. Cum va fi vremea până duminică, 21 aprilie

Meteorologii spun că temperaturile vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în jumătatea sud-estică a țării, dar mai ales în extremitatea de sud-est, iar în rest vor fi apropiate de cele normale. Regimul pluviometric va fi excedentar la nivelul întregii țări, dar mai ales în zonele montane.

Ulterior, se estimează că temepraturile se vor menține ridicate pentru această perioadă.