Clujul a intrat în zona galbenă, pe harta județelor care vor obține finanțare nerambursabilă în 2022

Județul Cluj va avea alocări cu sprijin nerambursabil prin ajutor de stat de până la 40% din valoarea investițiilor derulate.

Aproximativ jumătate dintre judeţele României vor putea obţine 60% din sprijinul nerambursabil solicitat de companiile care apelează, începând cu acest an, la ajutoare de stat cum este cea reglementată de HG 807/2014, cât si pe programele operaționale care au componentă de ajutor de stat, cum este Programul Operational Regional (POR), ce urmează să fie operațional din această vară și pe care companiile vor putea depune proiecte, arată o analiză a companiei de consultanță pe fonduri europene REI Finance Advisors, citată de Economedia.

Comisia Europeană a dat undă verde României pentru creșterea sprijinului și intensităților de finanțare cu componentă de ajutor de stat, de la maximum 50%, până la finalul anului trecut, la 60%, din acest an și până în 2027.

Județul Cluj, dar şi cele din centrul și vestul ţării – Mureş, Harghita, Covasna, Sibiu, Braşov, hunedoara, Bihorși Caraș Severin, vor avea alocări cu sprijin nerambursabil prin ajutor de stat de până la 40% din valoarea investiţiilor derulate.

„Măsurile de modificare a intensităţilor vin după ce Comisia Europeană a analizat situaţia alocărilor anterioare şi a gradului de absorbţie a fondurilor, iar sub noua propunere îşi doreşte să stimuleze investiţiile în judeţele depopulate sau în curs de depopulare, pentru a limita dezechilibrele între regiunile mai dezvoltate şi cele mai slab dezvoltate ale României”, se arată în analiza REI Finance Advisors.

Șapte regiuni din România (Nord-Vest, Centru, Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia și Vest) se numără printre cele mai defavorizate din UE, cu un PIB pe cap de locuitor sub 75% din media UE. Prin urmare, acestea sunt eligibile pentru ajutor în temeiul derogării prevăzute la articolul 107 alineatul (3) litera (a) din TFUE (așa-numitele zone “A”),

 » Aflați mai multe informații aici.