Cluj-Napoca, Oraș Magnet: Cei mai mulți români ar dori să se relocheze în oraşul nostru

Clujul este în acest moment principalul oraș magnet din țară, potrivit unui studiu de specialitate al Băncii Mondiale care arată că cei mai mulți dintre români ar dori să se relocheze în orașul nostru.

Cea de-a 8-a ediție a conferinței „Orașele Viitorului / Cities of Tomorrow” la panelul „Orașe magnet vs. orașe în contracție” s-a desfăşurat online în contextul pandemiei de COVID-19. Oraşul Cluj-Napoca a fost reprezentat de primarul municipiului, Emil Boc, care, alături de dl. Ulrich Sierau, primarul orașului înfrățit Dortmund, a povestit despre cum au făcut cele două oraşe mai atractive.

Dezvoltarea sustenabilă a unui oraş influenţează puternic atractivitatea acestuia, atât pentru locuitori, cât şi pentru viitori investitori. Ediţia a 8-a a evenimentului Cities of Tomorrow, dedicat dezvoltării sustenabile a oraşelor din România, se concentrează pe soluţiile inovative ce influenţează valurile de migraţie, crescând atractivitatea unui oraş şi pune faţă în faţă oraşele aflate în declin, cu oraşele magnet.

„Clujul este în acest moment principalul oraș magnet din țară, potrivit unui studiu de specialitate al Băncii Mondiale care arată că cei mai mulți dintre români ar dori să se relocheze în orașul nostru (15% dintre persoanele chestionate).

Profilul orașului, potențialul și capacitatea de inovare a comunității noastre, precum și politicile publice pentru creșterea calității vieții mențin Clujul atractiv și competitiv. Prioritatea administrației clujene rămâne cea legată de fructificarea avantajelor competitive oferite de către Universitățile clujene și de creșterea calității vieții prin investiții, salarii bine plătite și servicii publice de calitate pentru cetățeni.

De asemenea, am discutat despre proiectele majore ale orașului, strategii de dezvoltare, regenerare urbană și alte teme actuale relevante pentru ceea ce înseamnă bunul mers al unei comunități urbane dezvoltate.

La panel au mai participat arh. Ilinca Păun Constantinescu și dl Marcel Ionescu-Heroiu, reprezentant al Băncii Mondiale, dialogul fiind moderat de arh. Șerban Țigănaș, secretar genaral al Uniunii Internționale a Arhitecților”, a scris primarul Emil Boc, pe pagina sa de socializare.