Cluj-Napoca în topul orașelor europene cu aerul cel mai poluat

O hartă interactivă publicată în The Guardian arată care este calitatea reală a aerului pe care europenii îl respiră în marile orașe. Printre ele se regăsește și Cluj-Napoca, oraș în care limita este depășită de aproape 5 ori!

Analiza datelor colectate cu ajutorul unei metodologii de ultimă oră – inclusiv imagini detaliate din satelit și măsurători de la peste 1.400 de stații de monitorizare la sol – dezvăluie o imagine dezastruoasă a aerului poluat. Potrivit acesteia, în jur de 98% dintre oameni trăiesc în zone poluate cu particule fine extrem de dăunătoare, care depășesc pragurile stabilite de OMS. Aproape două treimi dintre europeni trăiesc în zone în care nivelul de poluare a aerului este mai mult decât dublu față de limitele OMS. Cea mai afectată țară din Europa este Macedonia de Nord. Aproape două treimi din populația acestei țări trăiesc în zone în care poluarea aerului depășește de peste patru ori pragurile OMS pentru PM 2,5, în timp ce în patru zone s-a constatat că poluarea aerului este de aproape șase ori mai mare, inclusiv în capitala Skopje.

Situația din Europa de Est este semnificativ mai rea decât cea din Europa de Vest, cu excepția Italiei, unde mai mult de o treime dintre cei care locuiesc în Valea Padului și în zonele învecinate din nordul țării respiră un aer care este de patru ori mai rău decât cel stabilit de OMS.

The Guardian a colaborat cu experți în poluare pentru a realiza o hartă interactivă care dezvăluie cele mai afectate zone de pe continent. Măsurătorile se referă în mod specific la PM 2,5 – particulele produse în principal din arderea combustibililor fosili, dintre care unele pot trece prin plămâni și în fluxul sangvin, afectând aproape toate organele corpului. Conform actualelor orientări ale OMS, concentrațiile medii anuale de PM 2,5 nu ar trebui să depășească 5 micrograme pe metru cub. Noua analiză a constatat că doar 2% din populația Europei trăiește în zone care se încadrează în această limită. Experții spun că poluarea cu PM 2,5 provoacă aproximativ 400.000 de decese pe an pe întregul continent. România face parte din țările unde situația este în mod deosebit proastă. Nu e singura. De fapt, potrivit analizei, aproape toți locuitorii din șapte țări din Europa de Est – România, Serbia, Albania, Macedonia de Nord, Polonia, Slovacia și Ungaria – au parte de un aer în care poluarea este de cel puțin două ori mai mare decât pragul OMS.