Claudiu Târziu (AUR): Condiționăm semnarea tratatului militar cu Ucraina de respectare drepturilor românilor

România trebuie să lupte pentru ca drepturile celor 400.000 de români din Ucraina să fie respectate, a declarat Claudiu Târziu, copreședintele AUR, menționând că prilejul oferit de ratificarea tratatului militar dintre cele două state este proprice pentru a pune astfel de condiții.

Claudiu Târziu a repetat faptul că românilor din Ucraina nu li se respectă nici măcar la nivel minial drepturile ce le revin, dintre care menționăm: dreptul la învățământ în limba română, dreptul la cult creștin în limba română, finanțarea proiectelor cultural-identitare, reprezentare parlamentară – toate acestea fiind drepturi prevăzute în cadrul documentelor internaționale la care statul ucrainean a achiesat.

Statul (ucrainean n.r.) duce o politică susținută și radiclă de asimilare a minorităților naționale, în special cea română, care se află într-un număr mare acolo. Ratificare acordului pe tehnică militară care este pusă pe masa parlamentului nu poate avea loc decât după ce Ucraina va benvoi să respecte drepturile și libertățile românilor din interiorul granițelor sale, a declarat Claudiu Târziu în cadrul briefingului de presă al Alianței pentru Unirea Românilor.

Copreședintele AUR a subliniat că Alianța pentru Unirea Românilor nu se opune unui parteneriat cu Ucraina, însă „un parteneriat se face cu bunăvoința ambele părți, nu putem doar noi să oferim, iar ceilalți doar să primească”.