Claudiu Năsui vinde participaţiunea României la combinatul Krivoi Rog. Investitorii din Cipru și Austria sunt interesați

Claudiu Năsui, ministrul Economiei, vrea să scoată la vânzare prin licitaţie participaţia României la combinatul Krivoi Rog din Ucraina, pe care îl consideră o „reminiscenţă a economiei socialiste”. Năsui susține că România a plătit aproape un miliard de dolari pentru acest combinat care nu mai funcţionează deloc de 22 de ani. 

Preţul de pornire al licitaţiei pentru combinatul de la Krivoi Rog  urmează să fie stabilit de Ministerul Economiei, iar fiecare ofertant va avea dreptul să meargă în Ucraina cu procură pentru a-şi realiza singur evaluarea.

Ministerul Economiei a explicat că investitori din Cipru şi din Austria au fost interesaţi să cumpere participaţiunea României la combinatul Krivoi Rog din Ucraina. Discuţiile au fost purtate în timpul Guvernului condus de Viorica Dăncilă, când portofoliul Economiei era deţinut de Niculae Bădălău.

Datele Ministerului Economiei arată că România a cheltuit aproape un miliard de dolari pentru construcţia unui combinat care nu mai funcţionează deloc de 22 de ani.

„Este o reminiscență a economiei socialiste planificate deținute de stat. A fost fondat de Republica Socialistă Romania, împreuna cu alte state din lăgarul socialist, în anul 1986. (…) În schimbul acestor bani, România trebuia să primească peleţi de fier pentru a produce oţel. În total, statul roman ar fi trebuit să primească circa 30 de milioane de tone de peleţi timp de 10 ani. În practică, a primit doar 159.000 de tone. Adică 0,53% din cât trebuia să primească. O alta ‘bună afacere’ a statului.

Să ne înţelegem bine: de 22 de ani acest combinat nu mai functionează deloc. Celelalte state cu care eram în asociere şi-au marcat pierderea şi au vândut pe cât au putut ce aveau calculat drept contribuţie naţională. Statul român, însă, a ales să rămână agăţat de combinat alături de statul ucrainean, cel pe teritoriul căruia se află acest măldar de fier din care se fură anual, cam orice”a afirmat Claudiu Năsui, ministrul Economiei.