Cîțu dă din casă: Doar printr-o minune nu ajungem la 25% rata inflaţiei

Fost premier al României (pentru scurt timp), Florin Cîţu preconizează că inflaţia pentru bunurile de consum va depăşi 25% şi totodată acuză Ministerul Finanţelor şi Banca Naţională a României că nu vor să împiedice această creştere, deşi ar avea la îndemână uneltele necesare.

„Mai sunt şanse să evităm o rată a inflaţiei de 25%? Preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au crescut cu … Atenţie… 52,3%, în luna iulie 2022 comparativ cu luna iulie 2021. După aceste date, rata inflaţiei pentru bunurile de consum doar printr-o minune nu ajunge la 25%. BNR si MF au multe de explicat (câteva mii de angajaţi plătiţi cu salarii cu cel puţîn 30% mai mari decât în sectorul privat): preţurile pe piaţă internă au crescut cu 67,43 (!!!) în timp ce pe piaţă externă doar cu 25,87%”, scrie pe Facebook Florin Cîţu.

„Povestea avansată oficial este alta. Dacă BNR şi MF ar dori o rată a inflaţiei mică, atunci rata inflaţiei scade imediat. Dar nu pare că vor asta”, conchide Cîţu.

Inflaţia şi-a temperat modest creşterea: în iulie, rata anuală a inflaţiei a fost de 15% după ce în iunie a atins 15,05%. Gazele s-au scumpit cu 70% faţă de iulie 2021, combustibilii cu 35,7%, iar alimentele, în medie, sunt mai scumpe cu 16%.