Cîrstoiu, întrebat despre averea „pe firmă” și cele patru mașini de peste 100.000 de euro: „Ce ați fi vrut, să merg cu trotineta?”

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a declarat, întrebat vineri de ce unele bunuri pe care le are nu apar în declaraţia sa de avere, că este un om cinstit şi „mai bine de 20 de ani, împreună cu soţia mea, am muncit de ne-au sărit capacele, pe româneşte, ca să ne construim o reputaţie, să ne construim un renume profesional şi să facem bine”. Acesta a adăugat că nu a luat niciodată mită, iar în declaraţia sa de avere sunt trecute toate activele pe care le deţine la societăţile comerciale la care este acţionar, aceasta fiind singura informaţie care trebuie trecută în acest tip de document.

„Eu de mai bine de 20 de ani, împreună cu soţia mea, am muncit de ne-au sărit capacele, pe româneşte, ca să ne construim o reputaţie, să ne construim un renume profesional şi să facem bine. Dacă astăzi sunt unii interesaţi să transforme munca unor oameni într-un subiect de dezbatere publică, e treaba lor. Eu nu am încălcat nicio lege! Hai să ne lămurim – ce e bine? E bine să fii fără niciun ban în buzunar şi să te duci într-o funcţie publică pentru alte interese sau e bine să te duci că eşti convins că poţi să faci ceva în plus, necontând acest aspect? Mai vreau să lămurim un lucru. În declaraţia mea de avere sunt trecute toate activele pe care le deţin la societăţile comerciale la care sunt acţionar. Asta e singura informaţie care se trece în declaraţia de avere. Persoanele juridice deţin patrimoniu, am plătit taxe, am plătit impozite. Tot ce am dobândit am dobândit prin muncă. Nu am nimic de ascuns. Ce aţi fi vrut? Să merg cu trotineta sau să merg cu o bicicletă sau să merg cu o maşină mai ieftină şi să o ascund maşina în garaj? Nu. Eu sunt un om cinstit şi nu am de gând să ascund cine sunt sau ce fac”, a explicat Cătălin Cîrstoiu, întrebat de ce în declaraţia de avere nu are toate bunurile trecute, vineri la Târgul de promovare a produselor agroalimentare româneşti, la MADR.

„Ce aţi fi vrut, să merg cu trotineta, să merg pe jos şi să ascund maşina în garaj? Eu sunt un om cinstit şi am muncit pentru banii mei. Din punctul meu de vedere, nu am nimic de ascuns!”, a continuat el.

El a mai spus că nu a luat niciodată mită, chestionat despre acest lucru şi că a muncit, a salvat oameni, prin meseria sa, operând oameni cu cancer osos, inclusiv diverşi jurnalişti.

„Sunt bani munciţi din conturile personale. Mită nu am luat niciodată. Aceasta e o abordare care e incorectă şi nu încercaţi să duceţi discuţia înspre nişte oameni care au muncit şi să coborâţi totul în derizoriu. Eu am salvat oameni. Sunt oameni pe care i-am operat de cancere osoase şi am făcut-o cum am ştiut mai bine. Asta e meseria mea. Eu am muncit, am salvat oameni prin meseria mea, am operat oameni de cancere osos. Am operat şi mulţi dintre colegii dumneavoastră (jurnalişti – n.r.) care au avut această problemă. Atunci aveaţi altă abordare. E un subiect pe care vreau să îl lămurim definitiv, pentru că din punctul meu de vedere nu am nimic de ascuns”, a mai spus candidatul PNL-PSD la Primăria Capitalei”, a mai explicat Cărstoiu.

Chestionat despre faptul că are trecută în declaraţia de avere o firmă de tip SRL, medicul Cârstoiu a spus că „sunt trei firme în declaraţia de avere”.

De asemenea, întrebat de unde au provenit banii cu care a făcut nişte achiziţii de bunuri personale, candidatul comun al coaliţie la şefia PMB a replicat: „Din conturile mele, ale soţiei mele. Haideţi să închidem subiectul”.

O investigaţie hotnews.ro indică faptul că, în afară de proprietăţile declarate ca manager al Spitalului Universitar Bucureşti, Cătălin Cîrstoiu foloseşte, inclusiv în campania electorală unde participă alături de Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, proprietăţi deţinute de firmele sale şi ale soţiei.

Potrivit sursei citate, grupul de firme se numeşte Anemona, iar o sură a dezvăluit, pentru hotnews.ro că „e o metodă utilizată de mulţi politicieni pentru a nu încărca declaraţiile de avere”.