Ciprian-Titi Stoica (AUR) solicită suplimentarea ajutorului financiar pentru fermieri – de la 126 la 200 de lei

Fermierii vor primi, până la termenul limită de 30 iunie, un cuantum total de doar 126 de lei/cap de bovină, în calitate de ajutor COVID. Anunțul a fost făcut de către Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Adrian Pintea. Referitor la acest anunț, Alianța pentru Unirea Românilor, prin vocea deputatului Ciprian-Titi Stoica, solicită APIA suplimentarea până la nivelul de 200 de lei/cap bovină. Mai mult, Stoica susține că fermierii români nu au parte de respect din partea statului.

APIA își bate joc de fermierii români! Acest ajutor este cu mult sub așteptările fermierilor și incomparabil mai mic decât cel de anul trecut. Solicităm suplimentarea lui până la nivelul de 200 de lei/cap de bovină și tratarea cu respect a crescătorilor de animale din fermele de familie„, a declarat deputatul AUR Ciprian-Titi Stoica.

La 30 iunie APIA trebuie să încheie atât plata subvențiilor aferente anului 2021, cât și cea a ajutorului Covid, o schemă extrem de așteptată de crescătorii de bovine, de porcine și de păsări.

Dacă în cazul subvențiilor pe anul trecut, șeful APIA a anunțat că banii au ajuns la majoritatea fermierilor, peste 99 la sută din cererile unice fiind deja autorizate la plată, pentru ajutorul Covid nu a fost anunțată începerea plăților. Acestea trebuie finalizate până joi, 30 iunie, adică APIA trebuie să achite banii în următoarele cinci zile.

O altă schemă importantă pentru fermieri, care se desfășoară prin MADR și APIA, este cea privind microgranturile de 5.000 euro. Fermierii au fost anunțați deja că trebuie să semneze contractele iar termenul pentru încheierea acestora este de doar 5 zile de la primirea acestora, pentru a nu pierde ajutorul de la stat, dar nu mai târziu de 30 iunie 2022.