Ciprian-Titi Stoica (AUR) despre Legile educației: Lipsă de transparență și consultare

Ciprian-Titi Stoica a vorbit despre problemele din domeniul educației și a criticat partidele aflate de guvernare pentru lipsa de transparență și consultare în ceea ce privește proiectul legilor educației. Deputatul AUR avertizează că, dacă aceste acte normative vor fi adoptate fără a se ține cont de amendamentele propuse, consecințele vor fi foarte grave. Stoica a criticat coaliția de guvernare pentru intenția de a desființa Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), în contextul în care în România este inflație de doctorate plagiate.

Invitat în cadrul emisiunii „Actual Regional” de la TVR Timișoara, Ciprian-Titi Stoica a reamintit și de faptul că actualii parteneri de guvernare nu au respectat nici prevederea Pactului Național pentru Educației referitoare la alocarea a minimum 6% din PIB pentru acest sector important.

Deputatul AUR a declarat că ministrul Educației, Ligia Deca, evită să spună adevărul: consultarea pe tema legilor educației a existat doar între partidele coaliției de guvernare, fără ca asociațiile profesorilor și reprezentanții elevilor și părinților să fie invitați la discuții.

„Asistăm la o încercare de a spune adevărul doar cu jumătate de gură, zero transparență. Să nu uităm că Ligia Deca este fosta consilieră a președintelui Iohannis care ne-a promis România educată. Și tot președintele Iohannis a mai avut un consens politic care nu a fost respectat, este vorba de acel 6% din PIB pentru educație.

Educația trebuie să fie motorul națiunii, ori la această oră lanțul școală-elev-familie-societate este disfuncțional. Ar fi necesară o programă predictibilă – structura anului școlar se schimbă de la an la an, la fel și admiterea la liceu. Să nu uităm și de celelalte probleme din învățământ – lipsa alimentației sănătoase, de bullying-ul din școli, de chestiunea manualelor alternative”, a declarat Stoica.

Deputatul AUR a atras atenția asupra intenției de a desființa Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), o faptă extrem de gravă, ținând cont că în România sunt foarte mulți politicieni plagiatori – „se apără interesele câtorva găști”, a conchis Ciprian-Titi Stoica.