Ciprian Ciubuc (AUR): Noul guvern trebuie să înceteze „alba-neagra” cu SIIJ!

Deși nici nu au fost învestiți încă, membrii noului guvern au început deja să se certe mai ceva decât au făcut-o până acum liberalii și useriștii. Remarcăm cu îngrijorare că în loc să stabilească de comun acord o viziune în privința Justiției, noii guvernanți preferă să-și spele iar rufele în public, într-un fel de „alba-neagră” care sădește confuzie și indignare în rândurile electoratului.

De pildă, premierul desemnat, Nicolae Ciucă, afirmă că în coaliție s-ar fi convenit deja ca Secția pentru Investigarea Infracțiunilor în Justiție (SIIJ) să fie desființată până la 31 martie 2022, urmând să fie „reînființată” într-o altă formă, în conformitate cu cerințele europene. Dimpotrivă, vicepremierul Kelemen Hunor susține că SIIJ trebuie desființată de tot, iar atribuţiile şi competenţele trebuie date unei alte structuri.

Consecvent principiilor democratice, partidul AUR atrage atenția că încercarea de desființare totală a SIIJ reprezintă încă o acțiune a actualei puteri de a impune controlul politic asupra Justiției, întrucât șefii SIIJ sunt singurii procurori care nu sunt numiți de către președintele României, la propunerea ministrului Justiției. Prin urmare, noi solicităm reformarea, dar în niciun caz desființarea SIIJ! Această instituție trebuie să rămână o garanție legală a principiului independenței justiției.

Așa că guvernanți vremelnici, încetați presiunile asupra procurorilor independenți, care au curajul să se ia în piept cu mafia politică din România!