Ciolacu susține că Iohannis are șanse să devină secretar general NATO

Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi că preşedintele Klaus Iohannis are şanse să devină secretar general al NATO, iar România merită să fie reprezentată la un asemenea nivel, relatează News.ro.

Ciolacu a fost întrebat, după şedinţa Consiliului Politic Naţional al PSD, ce şanse are Klaus Iohannis să obţină funcţia de conducere la NATO.

„România are şanse. România merită să fie reprezentată la un nivel şi european şi NATO. Domnul preşedinte are şanse”, a spus Ciolacu la Palatul Parlamentului.

Reamintim că în 12 martie Klaus Iohannis şi-a anunţat candidatura pentru șefia NATO într-o conferinţă de presă convocată special la Bucureşti.

Asta, în contextul în care Mark Rutte era considerat favorit pentru postul de secretar general al NATO. Statele Unite, Marea Britanie și Franța anunțaseră din 22 februarie că îl susțin pe premierul olandez pentru a-i urma lui Jens Stoltenberg în funcția de secretar general al NATO, un semnal care îl plasa pe politicianul olandez într-o poziție de forță pentru a obține acest post, a scris Reuters.

Premierul Olandei, Mark Rutte, a avut joi o primă reacție de la anunțul făcut în 12 martie de către Klaus Iohannis, spunând despre contracandidatul său că „este un om minunat”, refuzând însă să comenteze ce șanse ar avea președintele României.

Tot joi, la Consiliul European de la Bruxelles, Klaus Iohannis a spus, răspunzând întrebărilor jurnaliștilor, că are „o relaţie absolut normală” cu premierul Olandei și că niciunul dintre ei „nu doreşte ca, prin această competiţie, să se strice proiecte sau relaţii care au fost construite în ani”.