Ciolacu spune că nu știe dacă vila renovată cu milioane de euro de pe Bulevardul Aviatorilor este pentru Iohannis: O să cer toate informațiile

Premierul Marcel Ciolacu a declarat marți că va cere secretarului general toate informațiile legate de cheltuielile și destinatarii vilei de pe Bulevardul Aviatorilor din București, deținută de R-APPS, unde lucrările de renovare și amenajare s-ar ridica la 7 milioane de euro, potrivit jurnaliștilor Recorder. „Cu certitudine, astăzi, eu Marcel Ciolacu nu vă pot răspunde dacă e pregătită pentru președinte sau nu, sau pentru alt demnitar”, a spus premierul.

„În primul rând, nu știu dacă cheltuielile sunt de 7 milioane. Am aflat din presă aceste sume. Este o vila a RA-APPS, nu este nici prima, nici ultima unde se fac investiții. Ele au fost renunțări de la anumite partide politice. Cu certitudine, astăzi, eu Marcel Ciolacu nu vă pot răspunde dacă e pregătită pentru președinte sau nu, sau pentru alt demnitar”, a declarat Marcel Ciolacu.

Acesta a spus că Secretariatul General al Guvernului are în subordine RA-APPS care va face licitație.

„Depinde câți metri pătrați are, că dacă este la peste 10.000 mp nu știu cât de gigantică este investiția. Aceeași discuție am avut și cu privire la Vila Lac 1 și v-am spus că din punctul meu de vedere nu este o prioritate pentru Guvernul României. Acum nici nu pot interzice RAAPPS sau SGG să nu-și facă un plan de investiții multi-anual. O să cer secretarului general toate informațiile. Haideți să vedem care este realitatea”, a spus Ciolacu.

Acesta a subliniat că legea prevede o locuință de stat pentru șefii de stat, dar că o astfel de clădire poate fi și închiriată.

„Se închiriază. Știți foarte bine că altă vilă a mai fost pregătită în trecut pentru președintele Băsescu și a avut cu totul altă destinație. S-a închiriat la o sumă consistentă către o Ambasadă”, a spus Ciolacu care a promis că va solicita detalii în acest caz.

Investigație Recorder: „Palatul împăratului”. Pentru cine se renovează cu 7 milioane de euro o casă de pe Bulevardul Aviatorilor din Capitală?

Pe Bulevardul Aviatorilor din București, o zonă exclusivistă a Capitalei, se află o clădire în jurul căreia se află un șantier învăluit în mister. Clădirea aparține Regiei Autonome a „Administrării Patrimoniului Protocolului de Stat” (RA-APPS) și lucrările de renovare și amenajare se ridică la costuri de 7 milioane de euro, scriu jurnaliștii de la Recorder. Însă numele familiei care va beneficia de pe urma acestor lucrări nu este, pentru moment, public.

„Vila de 1200 mp, cu subsol, parter și etaj, garaj și cabină de pază la poartă e a statului și a fost, până nu demult, sediu de partid. De câteva luni, e transformată, în cel mai mare secret, în reședință pentru o singură familie, după cum scrie în autorizația de construire obținută de Recorder. Iar suma pe care RA-APPS intenționează să o investească aici depășește orice imaginație: 7 milioane de euro numai pentru renovare și amenajare”, conform investigației.

Pe acoperișul vilei vor fi montate și panouri fotovoltaice, pentru a reduce la maximum costurile care apar atunci când locuiești într-o astfel de casă.

Conform jurnaliștilor Recorder, toate indiciile duc către un singur nume atunci când vine vorba de beneficiarul acestei renovări de milioane de euro, mai ales că, în lege, este precizat că dintre toți cei care pot beneficia de reședințe oficiale, doar foștii șefi de stat își asigură cheltuielile de întreținere.

„E legitim să ne întrebăm cui i se pregătește. Pe ce și mai ales pentru cine se cheltuiesc, în cel mai mare secret, 7 milioane de euro din bani publici? Conform legii, cercul demnitarilor care ar avea dreptul la o asemenea locuință de protocol oferită de stat este foarte restrâns. Iar majoritatea indiciilor duc către aceeași persoană”, conform investigației publicate luni de Recorder.

După renovare, vila de pe Bulevardul Aviatorilor va avea un etaj de 320 mp cu două dormitoare, două băi, două sere, două săli de sport și un dressing de aproape 67 de mp.

La parter va fi un cabinet pentru protocol (prevăzut de asemenea în lege pentru foștii președinți de stat), o bibliotecă, living al familiei, living pentru oaspeți, bucătărie, cămară și încă un dressing.

La subsol va fi spațiu pentru o centrala termică, cameră tehnică, spălătorie și spații de depozitare.