Ciolacu rupe lista PSD Iași. Primarii din județ se revoltă. Popa scapă, Stanciu și Gavrilă pică

După intervenţia conducerii de la Bucureşti, primii pe lista pentru Camera Deputaţilor sunt Vasile Toma, Vasile Cîtea, iar pe locul 3 a ajuns Marius Ostaficiuc. „Sunt absolut şocată de modul în care echipa absolut dictatorială a actualului lider al PSD (Marcel Ciolacu, n.r.) îşi face probabil un grup de oameni care să fie masă de manevră. S-a ignorat voinţa a 43 de primari şi a 98 de organizaţii locale“, ne-a declarat Camelia Gavrilă.

Conducerea centrală a PSD a schimbat radical lista de candidaţi ai filialei ieşene care fusese stabilită prin votul şefilor organizaţiei judeţene. Aşa-cum surse ale „Ziarului de Iaşi“ anticipau acum câteva zile, surpriza s-a produs: prioritate pe listă au avut unii dintre actualii deputaţi PSD, în timp ce social-democraţii susţinuţi de Maricel Popa, şef al PSD Iaşi, au fost înlăturaţi de pe poziţiile eligibile. „Sunt absolut şocată“, a comentat Camelia Gavrilă, actual deputat PSD votat pentru încă un mandat în organizaţie, dar înlăturată de pe listă de conducerea centrală.

Printre liderii centrali care au intervenit pentru a modifica lista de la Iaşi se numără Paul Stănescu (secretar general al PSD) şi Mihai Tudose (fost premier şi actual europarlamentar). „A contat loialitatea parlamentarilor faţă de partid“, a comentat Maricel Popa.

„Iaşul are nevoie de stabilitate şi echilibru politic, nu de scandaluri, şicane sau tensiuni sterile“, a spus, la rândul lui, Marius Ostaficiuc, lider al organizaţiei municipale a PSD Iaşi şi principalul om din „prima linie“ a contestarilor lui Popa în partid.

Cum arată lista PSD Iaşi pentru parlamentare

Iniţial, pentru Camera Deputaţilor, fuseseră votaţi la Iaşi Cristian Stanciu (vicepreşedinte PSD Iaşi), Bogdan Cojocaru (actual deputat), Dumitru Pantazi (fost primar al Paşcaniului) şi Marian Şerbescu (fost prefect). Lista modificată de conducerea centrală îi are pe primele patru poziţii pe Vasile Toma (actual senator), Vasile Cîtea (actual deputat), Marius Ostaficiuc şi Silviu Macovei (actual deputat).

La Senat, Maricel Popa a supravieţuit pe prima poziţie eligibilă, dar, spun surse din PSD, cu preţul „predării organizaţiei“ după alegeri. Pe locul doi (poziţie semi-eligibilă) a fost plasat un apropiat al său, Bogdan Cojocaru, în locul Cameliei Gavrilă. „Sunt absolut şocată de modul în care echipa absolut dictatorială a actualului lider al PSD (Marcel Ciolacu, n.r.) îşi face probabil un grup de oameni care să fie masă de manevră. S-a ignorat voinţa a 43 de primari şi a 98 de organizaţii locale pentru că ieri (alaltăieri, n.r.) s-a plecat cu un vot semnificativ al conducerii filialei“, a comentat Camelia Gavrilă.

În schimb, Maricel Popa spune că intenţia conducerii centrale a fost să creeze un echilibru în filială. „A contat loialitatea parlamentarilor faţă de partid, atât pentru voturile din Parlament care au fost, cât şi pentru cele care vor veni în următoarea perioadă. Niciunul dintre parlamentarii de Iaşi nu a plecat în altă parte, iar acest lucru a contat. Este un echilibru, de a aduce toate taberele la aceeaşi masă, să luptăm toţi pentru unitatea partidului“, a spus Maricel Popa.

Întrebat dacă a pierdut lupta pentru putere în filială, Popa a răspuns scurt: „Nu!“.

De cealalată parte, tabăra contestatarilor lui Popa din partid pare că se pregăteşte şi de „asaltul final“, respectiv preluarea organizaţiei judeţene după scrutinul parlamentar. Însă, oficial, liderii vorbesc despre „stabilitate şi echilibru“ în filială, în contextul în care un nou scandal ar putea atrage represalii din partea conducerii centrale. „Nu sunt un om al conflictului, ci al dialogului constructiv. Inclusiv cu cei care preferă monologul sau dialogul strigat. Cred că toţi ar trebui să învăţăm din propriile greşeli şi să nu uităm că Parlamentul este un spaţiu în care nu ne reprezentăm pe noi înşine, ci, o comunitate“, a spus Ostaficiuc.

Pe lista extinsă a candidaţilor PSD, pe poziţii cu şanse infime la un mandat în Parlament, se mai numără, la deputaţi, Marian Şerbescu (locul 5), Vasile Axinte, Constantin Apintiliesei şi Bogdan Balanişcu.

La Senat, pe poziţiile 3-5 se află Paul Boişteanu, Florin Boca şi Doru Pănescu.

Alegerile parlamentare vor avea loc pe 6 decembrie, iar termenul limită pentru depunerea candidaturilor este astăzi.

Revolta primarilor

Surse din PSD spun că modificările aduse de către Bucureşti la lista aprobată la nivel local au stârnit o revoltă puternică în rândul primarilor PSD din judeţ: unii ameninţă că nu vor face campanie electorală, iar alţii chiar că se vor retrage din partid. Mai în glumă, mai în serios, unii primari spun că se vor afişa pe bannere cu PNL.

„Cum apără domnii Ciolacu şi Stănescu interesele primarilor? Dacă aici nu suntem agreaţi şi hotărârile noastre nu sunt auzite, proiectele noastre de viitor vor fi susţinute politic de cei de mai sus? Voi merge după o analiză fermă în altă parte pentru un proiect politic nou pentru mine după 30 de ani de ascultare. Mai multe proiecte am avut pe timpul d-lui Tăriceanu din postura de prim-ministru decât cu un PSD care a câştigat alegerile cu 46%. Cu amărăciune în suflet, păcat, aici suntem. Mesajul de la Centru pentru mine este înlăturarea din partid“, a scris un influent primar PSD din judeţ pe un grup intern de discuţii al filialei, mai multe mesaje în acest sens fiind obţinute de „Ziarul de Iaşi“. Surse din PSD spun că autorul mesajului este primarul din Bivolari, Liviu Teodorescu.

Poziţii asemănătoare au avut şi alţi primari influenţi din judeţ: Costel Iosub (Tătăruşi), Gheorghe Văleanu (Ion Neculce) sau Ionel Vatamanu (Târgu Frumos). „Domnilor, îmi pare rău că nu am plecat când aveam promisiuni, dar în acest context îmbrăţişez opinia domnului Văleanu. Mai criticam decizia domnilor colegi care după 30 de ani au plecat la alte partide. Dar ce să faci când unul care vine de la PDL, care nu a rupt gura târgului în perioada mandatului şi nu a adus un proiect pentru acest judeţ, este cap de listă (Vasile Toma, senator, cap de listă la deputaţi, n.r.)“, este un alt mesaj din grupul intern al PSD Iaşi, pe care sursele „Ziarului de Iaşi“ îl atribuie primarului PSD din Sireţel, Gheorghe Şpaiuc.

„Să vină să-şi facă campanie în teritoriu, că la Şipote nu-l cunoaşte nimeni, dar poate vine cu colegii din Bucureşti!“, a intervenit Constantin Puiu, primarul comunei Şipote.

Unii primari au opinat că, în actualele condiţii, PSD ar urma să ia maximum doi deputaţi şi niciun senator. Aseară, circulau informaţii în PSD că unii candidaţi aprobaţi în zona neeligibilă a listelor, s-ar fi retras deja, două nume fiind invocate mai des: Marian Şerbescu (fost prefect) şi Doru Pănescu (actual senator). „După 6 decembrie, organizaţia PSD Iaşi – zero. Va dispărea“, a spus, la rândul lui, Ionel Vatamanu, conform surselor ZDI.