China va transforma Rusia într-o colonie pentru resurse, deplânge o sursă de la Kremlin

Moscova nu crede că poate câștiga războiul din Ucraina fără ajutorul economic al Chinei, a declarat o sursă apropiată Kremlinului pentru Financial Times, aceasta deplângând că Rusia va ajunge o „colonie” a Beijingului.

Persoana citată sub condiția anonimității a mai spus că liderii de la Moscova sunt încrezători că se vor putea baza pe continuarea sprijinului chinezesc datorită cantității enorme de resurse naturale pe care Rusia le are la dispoziție.

De altfel unul dintre subiectele discutate la întâlnirea extinsă de marți dintre Vladimir Putin și Xi Jinping și delegațiile celor două țări a fost gazoductul „Power of Siberia 2” care ar oferi Rusiei o nouă cale prin care să-și redirecționeze exporturile ce înainte de declanșarea războiului din Ucraina ajungeau în Europa.

„Logica evenimentelor dictează că vom deveni pe deplin o colonie chinezească pentru resurse”, a declarat sursa rusă pentru FT.

„Serverele noastre vor fi de la Huawei. Noi vom fi furnizorul principal al Chinei pentru orice. Ei vor primi gaz din Puterea Siberiei. Până la sfârșitul lui 2023 yuan-ul va deveni principala noastră monedă în relațiile comerciale”, a mai spus aceasta.

Sancțiunile occidentale au lăsat Rusia cu un deficit bugetar de 2.580 miliarde de ruble (34,19 miliarde de dolari) în primele două luni ale acestui an în contextul în care aceasta trebuie să își finanțeze în continuare efortul de război și nu se poate baza pe împrumuturi de la instituțiile internaționale de creditare.

Cum a devenit Rusia dependentă de China
Anul trecut importurile Chinei de energie rusească au crescut spectaculos, de la 52,8 miliarde de dolari la 81,3 miliarde. Exporturile energetice ale Rusiei aduc 40% din veniturile înregistrate de trezoreria de la Moscova.

Rusia a devenit încă din 2022 cel mai mare furnizor de țiței și cărbune al Chinei iar în luna ianuarie a acestui an a depășit Qatarul, Turkmenistanul și Australia pentru a deveni și cel mai mare furnizor de gaze naturale al Beijingului, potrivit datelor vamale.

Oficialii de la Washington privesc lucrurile cu îngrijorare din cauza temerilor că Rusia ar putea cere Chinei arme pentru efortul său de război. Deja există semne că unele echipamente produse în China au ajuns la forțele armate ruse.

Însă Statele Unite nu par să creadă că această „dragă prietenie” clamată de Vladimir Putin și Xi Jinping are altceva în spate decât interesul Chinei de a contracara influența americană pe plan internațional.

De altfel, China a încercat să submineze influența Rusiei tocmai în „curtea din spate” a Moscovei, Asia Centrală, chiar în timpul vizitei lui Xi la Moscova, un lucru care în alte circumstanțe ar fi atras o reacție negativă puternică din partea Kremlinului.

„Aș spune că este oarecum un mariaj de conveniență, mai puțin decât din afecțiune”, a declarat luni John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate din SUA.