ROPRES

China își intensifică eforturile pentru a controla infrastructura critică și industriile-cheie occidentale – NATO / „Nu putem oferi regimurilor autoritare nicio șansă de a ne exploata vulnerabilitățile și de a ne submina”

Distribuiți acest articol!

Țările occidentale trebuie să fie atente să nu creeze noi dependențe față de China, în timp ce scapă de de aprovizionarea cu energie rusească, pe fondul războiului Moscovei împotriva Kievului, a avertizat luni șeful NATO, Jens Stoltenberg, relatează Reuters.

„Observăm eforturi tot mai mari din partea Chinei de a ne controla infrastructura critică, lanțurile de aprovizionare și sectoarele industriale cheie”, a declarat el în cadrul unei vizite în Spania.

Stoltenberg i-a îndemnat pe aliați să sporească rezistența societăților și infrastructurii lor.

„Mineralele de pământuri rare chinezești sunt prezente peste tot, inclusiv în telefoanele noastre, în mașinile noastre și în echipamentele noastre militare”, a spus el. „Nu putem oferi regimurilor autoritare nicio șansă de a ne exploata vulnerabilitățile și de a ne submina”.

În noul său concept strategic convenit în iunie, NATO a descris China ca fiind o provocare pentru „interesele, securitatea și valorile” alianței, ca o putere economică și militară care rămâne „opacă în ceea ce privește strategia, intențiile și consolidarea militară”.

Documentul a reflectat o schimbare de paradigmă. Strategia anterioară a NATO, din 2010, nici măcar nu menționa Beijingul, care era văzut în principal ca un partener comercial benign și o bază de producție în Occident la acea vreme.


Distribuiți acest articol!

S-ar putea să-ți placă și...