China intervine în criza din Ucraina cu acuzații la adresa SUA: ‘Asemenea exaltare şi dezinformare persistente vor crea turbulențe și incertitudine’

China a acuzat miercuri Statele Unite de ”amplificarea ameninţării unui război şi crearea de tensiuni”, după ce preşedintele american Joe Biden a avertizat că peste 150.000 de militari ruşi încă sunt comasaţi în apropierea frontierei cu Ucraina, informează Reuters.

Pentru a detensiona situaţia, ţările occidentale au sugerat măsuri de control al armamentului şi de construire a încrederii şi le-au recomandat cetăţenilor lor să părăsească Ucraina, întrucât în orice moment ar putea avea loc un atac.

Washingtonul a atras atenţia că forţele militare ruse ar putea invada Ucraina ”în orice moment”, dar Rusia a negat că are vreo intenţie de acest fel.

”Asemenea exaltare şi dezinformare persistente din partea unor ţări occidentale vor crea turbulenţe şi incertitudine lumii pline de provocări şi vor intensifica suferinţa şi divizarea”, a declarat miercuri Wang Wenbin, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, într-o conferinţă de presă.

”Sperăm că părţile vizate vor pune capăt unor astfel de campanii de dezinformare şi vor face mai mult în interesul păcii, al încrederii reciproce şi al cooperării”, a adăugat reprezentantul diplomaţiei chineze.

China a fost criticată de unii lideri străini, printre care premierul australian Scott Morrison, pentru poziţia sa asupra actualei crize ucrainene.

După săptămâni întregi de tensiuni, Moscova a anunţat marţi începutul unei retrageri a mii de soldaţi ruşi concentraţi de mai multe luni în apropiere de frontiera cu Ucraina, iar miercuri încheierea manevrelor militare şi plecarea unora dintre forţele sale din peninsula ucraineană Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014.

Occidentul este îngrijorat de perspectiva unei invazii ruse în Ucraina, după ce Rusia a desfăşurat masiv trupe şi echipament militar în apropierea frontierei sale cu această ţară. Ruşii au solicitat garanţii de securitate concrete din partea SUA şi a NATO, printre care promisiunea că Ucraina nu va adera la Alianţa Nord-Atlantică.

Sursa foto: Radio Free Europe