Cererea Elenei Udrea de suspendare a executării pedepsei, judecat azi la București

Luni este programat un nou termen din procesul în care se judecă recursul în casație formulat de Elena Udrea și Rudel Obreja împotriva condamnărilor din dosarul „Gala Bute”. Săptămâna trecută, judecătorii Curții Supreme au respins solicitarea lui Obreja de a fi eliberat din penitenciar pe durata acestui proces.

Elena Udrea, aflată în arest în Bulgaria, unde aşteaptă finalizarea procesului de punere în executare a mandatului european de arestare, a refuzat săptămâna trecută să participe, prin videoconferință, la procesul de la Înalta Curte, în care se judecă recursul în casaţie formulat de ea împotriva condamnării din dosarul „Gala Bute”. Fostul demnitar invocă „motive personale” Veronel Rădulescu, avocatul care o apără în procesul de la ÎCCJ, a declarat pentru Libertatea că Udrea nu va participa nici la termenul din 23 mai. „Clienta mea refuză, în continuare, să fie prezentă, prin videoconferință, în sala de judecată. Mi-a transmis că a luat această decizie din motive personale”, a spus avocatul Rădulescu. El a mai precizat că prezenţa clientei sale în sala de judecată nu este obligatorie, ea fiind reprezentată de avocații ei. La termenul trecut, Elena Udrea, dar și Rudel Obreja, au depus cereri de suspendare a executării pedepsei, adică de punere a lor în libertate până când judecătorii vor decide admiterea sau respingerea recursului în casaţie. În cazul Elenei Udrea, instanţa a anunțat, la termenul trecut, că amână luarea unei decizii, deoarece exista un viciu de procedură privind citarea ei. Judecătorii s-au pronunțat însă în legătură cu cererea lui Obreja şi au dispus respingerea ei.

În octombrie 2019, ÎCCJ a admis în principiu recursul în casație formulat de Elena Udrea și Rudel Obreja, iar cauza a fost repartizată unui Complet de 5 judecători. Procesul, care a fost suspendat pe perioada stării de urgenţă din pandemie, a avut până acum 11 termene.

Dacă această cale extraordinară de atac va fi admisă, judecătorii de la ÎCCJ ar putea dispune fie achitarea Elenei Udrea și a lui Rudel Obreja, fie rejudecarea cauzei. Udrea: „Mi-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil” Udrea se află acum în arestul din Bulgaria, țară unde se judecă extrădarea ei. La ultimele două termene ale procesului de la Curtea de Apel din Sofia, avocații bulgari care o reprezintă au invocat în apărarea ei recursul în casaţie aflat în derulare în România, adică exact acest proces, la care Udrea refuză să fie prezentă, prin videoconferință. Potrivit presei bulgare, fostul demnitar român a reclamat, la Curtea de Apel din Sofia, că „în România i-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil, iar judecătorii trebuie să-i verifice acum acuzațiile, potrivit unei hotărâri a Curții de Justiție a Uniunii Europene. Instanța bulgară a cerut autorităților române toate „documentele relevante” din dosarul condamnării Elenei Udrea și, în funcție de momentul în care vor sosi aceste acte, au fost fixate două date pentru următorul termen al procesului – 1 și 8 iunie.

Udrea e arestată în Bulgaria din 7 aprilie 2022, când a fost reținută de poliție la vama Kulata, în timp ce încerca să ajungă în Grecia. În acea zi, ea aflase că urma să fie încarcerată, pentru executarea pedepsei de 6 ani din dosarul „Gala Bute”, după ce ÎCCJ îi respinsese o altă cale extraordinară de atac împotriva deciziei de condamnare.