Cercetătorii MIT: este foarte probabil ca reactorul de fuziune să funcționeze

O echipă de cercetători de la MIT și alte instituții afirmă că reactorul lor de fuziune compact “SPARC” ar trebui să funcționeze – cel puțin teoretic, așa cum susțin într-o serie de lucrări de cercetare lansate recent.

Într-un total de șapte lucrări scrise de 47 de cercetători din 12 instituții, echipa susține că nu au apărut impedimente sau surprize neașteptate în timpul etapelor de planificare.

Cu alte cuvinte, cercetarea “confirmă faptul că este foarte probabil ca proiectarea la care lucrăm să funcționeze”, a declarat pentru New York Times Martin Greenwald, director adjunct al MIT’s Plasma Science and Fusion Center.

Ce presupune acest pas?

Puterea de fuziune rămâne evazivă, dar tehnologia promite să devină într-o zi o modalitate sigură și curată de a produce energie prin fuzionarea nucleilor atomici la fel ca Soarele. În ciuda a aproape un secol de cercetări, totuși, nimeni nu a reușit să o producă încă.

SPARC, unul dintre cele mai mari proiecte de acest tip cu finanțare privată în domeniu, ar fi un prim de acest fel: un reactor cu “plasmă arzătoare” care fuzionează izotopii de hidrogen pentru a forma heliu, fără a fi nevoie de alte aporturi de energie.

Datorită progresului realizat în domeniul magneților supraconductori, echipa speră să obțină aceleași performanțe ca în cazul reactoarele mult mai mari, cum ar fi gigantul reactor ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor), care a început asamblarea în iulie.

Conform calculelor echipei, SPARC ar trebui să poată produce de două ori mai multă energie de fuziune în comparație cu cantitatea necesară pentru a genera reacția.

“Ceea ce încercăm să facem este să punem proiectul pe cea mai fermă bază fizică posibilă, astfel încât să fim încrezători cu privire la modul în care va funcționa, și apoi să oferim îndrumări și să răspundem la întrebări pentru proiectarea inginerilor pe măsură ce se desfășoară”, a spus Greenwald într-o declarație oficială.

Echipa MIT speră să își construiască reactorul compact în următorii trei-patru ani, cu scopul final de a genera electricitate începând cu 2035, relatează Times.