Cei mai mari producători de petrol din lume vor să compenseze scăderea producției de petrol a Rusiei

Marii producători de petrol ai lumii, reuniţi sub umbrela OPEC+, lucrează pentru a acoperi scăderea de producţiei de petrol a Rusiei, au declarat joi pentru Reuters două surse din apropierea OPEC+, în condiţiile în care producţia de ţiţei a Rusiei a scăzut cu aproximativ un milion de barili pe zi ca urmare a sancţiunilor occidentale.

O sursă OPEC+, familiară cu poziţia Rusiei, a spus că Moscova ar putea conveni ca marii producători să compenseze pentru diminuarea producţiei sale de ţiţei, dar a adăugat că este posibil să nu se întâmple la reuniunea ministerială de joi şi această acoperire ar putea să nu fie una completă.

Separat, o altă sursă OPEC+ din zona Golfului Persic, a spus că o decizie cu privire la acest subiect este „foarte posibilă” la reuniunea ministerială de joi, notează Agerpres.

Cele 13 state membre ale Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi cele 10 state aliate în frunte cu Rusia, reunite toate sub umbrela OPEC+, urmează să se reunească online joi seară, iar analiştii se aşteaptă ca grupul să îşi menţină strategia de a creşte doar modest producţia de ţiţei, în pofida creşterii preţurilor pe piaţa mondială.

Potrivit analiştilor, în luna iulie producţia de petrol a OPEC+ ar urma să fie majorată doar cu 432.000 de barili pe zi, ceea ce înseamnă practic o respingere a solicitărilor statelor occidentale pentru o creştere mai rapidă a producţiei de ţiţei, în ideea de a provoca o scădere a preţurilor carburanţilor care au crescut exploziv în ultima perioadă.

Cu toate acestea, sancţiunile occidentale impuse Rusiei din cauza invadării Ucrainei, ar putea conduce la o diminuare a producţiei şi exporturilor de ţiţei ale Rusiei, al doilea mare exportator mondial de petrol, cu până la 2-3 milioane de barili pe zi, potrivit unor diferite estimări.

Aceasta în condiţiile în care Rusia produce deja o cantitate mai mică decât ţinta de 10,44 milioane de barili de petrol pe zi convenită în cadrul OPEC+. Potrivit Reuters, în luna aprilie, producţia de petrol a Rusiei a fost de aproximativ 9,3 milioane barili pe zi.

Sursa foto: Profimedia Images