Cea mai grea stea neutronică sau o gaură neagră ultra-ușoară? – O ”devorare” cosmică naște noi întrebări
Astronomii au anunțat descoperirea unui corp stelar care se află la 780 milioane de ani lumină de noi și care este greu de încadrat: fie este o stea neutronică, fie este o gaură neagră neobișnuit de ușoară. Indiferent ce ar fi, cercetătorii sunt bucuroși că au descoperit obiectul și că pot să-și pună noi întrebări despre ce se întâmplă când stele masive ”pier” în explozii extrem de puternice. Misterul ține de faptul că gaura neagră a ”devorat” obiectul care avea masă de nouă ori mai mică și exact asimetria maselor face totul și mai interesant.
Obiectul cosmic misterios a fost înghițit de o gaură neagră ce avea o masă de 23 de ori mai mare decât cea a Soarelui, iar gaura neagră a devenit și mai mare după îndepărtatul ”ospăț” cosmic, ajungând să aibă o masă de peste 25 de ori mai mare decât cea a Soarelui. Probabil că cele două obiecte au orbitat milioane de ani unul în jurul celălalt până să se producă coliziunea.
Despre această coliziune cosmică ciudată s-a aflat prin intermediul undelor gravitaționale detectate în august 2019 de proiectul LIGO-Virgo, ia rezultatele au fost publicate recent în Astrophysical Journal Letters.
Teoria general acceptată spune că,
» Citește tot articolul pe www.hotnews.ro