Cea mai frecventă afecţiune a fumătorilor poate afecta grav calitatea vieţii. Ce este de făcut – ne spune medicul pneumolog Mihaela Ivan!

Mariana Constantin, 38 ani, Iaşi: „Tatăl meu, în vârstă de 66 de ani, se chinuie cu un BPOC, de peste 10 ani. În ciuda acestui diagnostic, a mai fumat. El spune că rar dar eu nu ştiu cât de adevărat este, pentru că stă singur. În ultimul timp, se plânge tot mai des de dureri frecvente în piept, oboseşte mai repede decât înainte, se învineţeşte în jurul gurii şi a tot slăbit. Numai anul acesta a ajuns de trei ori la medicul pneumolog care îl are în evidenţă. De fiecare dată l-a ajutat să depăşească momentul dar acum Spitalul de Pneumoftiziologie este tot mai solicitat de cazurile de Covid-19 şi ne va fi tot mai greu să ne descurcăm. Mai ales că eu lucrez şi nu îl pot supraveghea tot timpul. M-ar ajuta foarte mult, dacă mi-aţi putea recomanda o instituţie medicală unde să poată fi trataţi pacienţi cu BPOC întro fază mai avansată“.Dr. Mihaela Ivan, medic specialist pneumolog atestat în îngrijiri paliative, Şef de secţie Redhospital Sf. Sava, Iaşi ̏: „Bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC) este o afecţiune severă care determină progresiv incapacitatea de a respira, devenind o reală problemă de sănătate publică. BPOC este o boală lent evolutivă, iar una din consecinţele sale tardive este insuficienţa respiratorie cronică obstructivă. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) estimează că această boală cauzează decesul a peste 2,8 milioane de persoane anual. Statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au clasat BPOC pe locul 3 în lume printre toate cauzele de mortalitate în anul 2020.

BPOC este o afecţiune plurifactorială, condiţionată genetic, constituţional şi prin poluare cronică a aerului respirat, ce determină modificări respiratorii cu reversibilitate minimă, nesemnificativă şi caracterizată de un sindrom inflamator cronic (inflamaţie cronică) ca răspuns la factori iritativi cronici din aerul respirat (fumat, factori de mediu profesional sau habitual). Tabagismul,

 » Aflați mai multe informații aici.