Ce sunt găurile albastre? Misiunea ambițioasă care va ajunge în cele mai adânci locuri din ocean
Sute, poate chiar mii de astfel de „găuri albastre” pot fi descoperite pe suprafața podelei oceanice. Dar ce sunt ele, de fapt?
Deși pot fi asimilate găurilor negre, găurile albastre nu „înghit” toate ființele sau obiectele ce nu se pot opune forței lor gravitaționale. Pentru cei care le studiază, însă, simpla lor existență este un mister.
Recent, o anumită gaură albastră a captat atenția cercetătorilor în mod deosebit. Green Banana este una dintre cele mai adânci astfel de formațiuni descoperite vreodată, iar oamenii de știință sunt gata să o studieze în cel mai detaliat mod de până acum, a transmis Jim Culter, cercetător la Mote Marine Laboratory din Sarasota.
Luna aceasta, oamenii de știință se vor scufunda în adâncurile grotei, acolo unde speră să găsească răspunsurile unor întrebări referitoare la felul în care aceasta se conectează cu alte formațiuni similare, dar și detalii despre apa proaspătă care ar putea fi descoperită în mijlocul lor.
Misiunea va începe la o adâncime de peste 47 de metri sub nivelul mării, iar cercetătorii speră să poată descoperi mai multe despre găurile albastre.
Lumea științifică a explorat până acum 20 de grote aflate pe suprafața oceanică, doar în vestul statului Florida, dar probabil că există mult mai multe. O caracteristică ce le face dificil de numărat este și una dintre cele care le dau o aură de mister: sunt greu de zărit de la suprafață.
De exemplu, te poți afla în mijlocului unui golf, iar în jur să nu se vadă absolut nimic. Dintr-odată, însă, se deschide o gaură albastră și este plină de viață. Asta și pentru că formațiunile par a avea o compoziție chimică deosebită a apei pe care o conțin, ce încurajează dezvoltarea formelor de viață. Pești, corali, diverse tipuri de plante, toate sunt des întâlnite în aceste „oaze subacvatice”, iar apa este extrem de limpede – unul dintre motivele pentru scafandrii le adoră.
O cauză pentru care se cunosc atât de puține despre găurile albastre este aceea că intrarea către aceste formațiuni pare să fie tot timpul extrem de îngustă, deci mult mai greu de explorat.
„Entuziasmul acestei misiuni vine chiar din ideea de explorare. Nu știm ce vom găsi acolo, din punct de vedere chimic și biologic. Avem o idee, dar de fiecare dată descoperim lucruri noi, care ne uimesc”, au transmis reprezentanții echipei de cercetare.
_________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: