Ce riscă România dacă trimite sistemul Patriot în Ucraina. Răspuns categoric dat de secretarul general adjunct al NATO

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a afirmat, joi, că izbânda Ucrainei este un lucru bun pentru întreaga planetă, ţara aflată în război având nevoie de sisteme de apărare antiaeriană performante.

Dacă România va trimite sau nu în Ucraina sistemul Patriot este o decizie pur internă, este de părere Geoană, care e convins că oferirea de ajutor suplimentar nu ar face ca Romnia să devină o ţintă pentru Rusia.

”Izbânda Ucrainei, rezistenţa Ucrainei, o Ucraină independentă, suverană, ancorată în Occident este un lucru bun pentru toţi europenii şi este un lucru bun pentru întreaga planetă. Cred că a sprijini Ucraina este singurul lucru raţional şi strategic corect pe care-l avem de făcut în acest moment”, a declarat, joi, Mircea Geoană, la Radio Europa FM.

Întrebat dacă ar trebui să dăm Ucrainei sistemul Patriot, Geoană a răspuns: ”Este evident că Ucraina are nevoie de sisteme de apărare antirachetă foarte performante şi noi toţii, şi secretarul general şi eu, când ne întâlnim cu lideri aliaţi facem apel la toţi cei care au astfel de sisteme şi fiecare naţiune are tot dreptul să decidă, în conformitate cu propriile sale interese, dacă vor da răspuns favorabil sau un răspuns nefavorabil aceste solicitări”.

Mircea Geoană a precizat că a discutat inclusiv cu producătorul sistemelor Patriot pentru a vedea dacă există disponibilităţi pentru a fi trimise în Ucraina: ”Deci, cred că este evident că Ucraina are nevoie de astfel de echipamente moderne. Am discutat şi cu producătorul acestor echipamente, pentru a vedea unde sunt şi în alte părţi ale lumii eventuale baterii care sunt disponibile, dislocabile şi de trimis către Ucraina”.

”Ce se întâmplă la Bucureşti este o decizie pur internă. Nu intervenim noi de la NATO să să înclinăm balanţa într-o formă sau în cealaltă. Sunt absolut convins că, pe lângă climatul preelectoral sau electoral evident, va exista o discuţie raţională cu liderii militari români, cu liderii politici români şi decizia va fi luată în consecinţă”, a mai afirmat Geoană.

Când i s-a atras atenţia că în România este invocată temerea de răzbunare a Rusiei, care a făcut deja, de altfel, declaraţii inflamate pe această temă, Geoană a afirmat: ”Acest lucru este evident o pistă de comunicare oblică faţă de subiectul central. Subiectul central este că în România este NATO. Deci, decizia de a susţine sau a nu susţine Ucraina cu sisteme Patriot acuma este legată de faptul dacă un stat aliat consideră că dislocarea unui astfel de echipament creează o vulnerabilitate pentru protecţia spaţiului propriu naţional. Este o conversaţie absolut raţională şi legitimă, dar în niciun caz faptul că România ar trimite mai mult suport pentru Ucraina, am deveni o ţintă suplimentară pentru Rusia. Nu. Rusia foloseşte comunicarea agresivă ca o pârghie de influenţare a opiniei publice din ţările NATO”, a adăugat secretarul general adjunct al NATO.

Aceasta consideră că ”nu are nicio legătură trimiterea de susţinere suplimentară pentru Ucraina din America, din Franţa, Germania sau România cu retorica de la de la Moscova”.