Ce este piciorul diabetic | Remedii și tipuri de tratament (P)
Diabetul este una dintre cele mai răspândite boli la nivel mondial. Conform unei statistici realizate de către Asociația de Podiatrie, numărul pacienților diagnosticați cu diabet crește de la an la an. De asemenea, având în vedere prevalența crescută a diabetului zaharat și speranța de viață prelungită a pacienților cu diabet, a crescut și incidența complicațiilor la nivelul picioarelor.
Persoanele diagnosticate cu diabet trebuie să acorde o atenție sporită în privința sănătății picioarelor deoarece complicațiile cauzate de această boală pot duce chiar la amputații.
Citind acest articol veți afla care sunt complicațiile piciorului diabetic și care sunt remediile și tipurile de tratament în cazul acestor afecțiuni.
Ce este piciorul diabetic
Piciorul diabetic este, de fapt, o complicație a diabetului și poate apărea la orice pacient diagnosticat cu diabet zaharat. Afecțiunea mai poartă numele și de osteoartropatie sau ulcerație.
Pacientul care suferă de picior diabetic se confruntă cu probleme de circulație deoarece sunt afectate terminațiile nervoase ale corpului. În acest caz pot apărea flictenele și leziunile de piele care, odată netratate, se pot infecta și pot provoca probleme serioase. Se poate ajunge și la cazuri extreme, în care pacientul este constrâns la operația de amputare a unui deget sau chiar a întregului picior.
Totalitatea modificărilor produse de diabetul zaharat la nivelul picioarelor cauzează complicația numită piciorul diabetic. Pacientul poate ajunge și la gangrenă diabetică, în cazul în care boala a avansat. Medicii descoperă această complicație la nivelul unuia sau mai multor degete, însă se poate extinde până la afectarea întregului picior.
Diagnosticarea în faza incipientă este esențială pentru că va ajuta pacientul să urmeze un tratament și să evite amputarea totală sau parțială.
Primele semne ale piciorului diabetic sunt:
- Senzație de amorțeală şi/sau de furnicături în picioare.
» Aflați mai multe informații aici.