Ce e OROSTIM-HV, suplimentul pentru care oamenii s-au călcat în picioare la Institutul Cantacuzino

Institutul Cantacuzino a anunțat lansarea pe piață a suplimentului OROSTIM-HV și, de la primele ore ale dimineții, la poarta unității s-a făcut coadă.

Institutul Cantacuzino a anunțat recent că va veni pe piață cu un supliment numit OROSTIM-HV și destinat întăririi imunității organismului la infecții respiratorii. Perioada nu e aleasă întâmplător, evident. Se suprapune chiar cu al doilea val al pandemiei de coronavirus din România.

Deși specialiștii n-au spus în clar că acest medicament poate face minuni împotriva noului tip de virus, oamenii s-au înghesuit să-l cumpere. Din nefericire, însă, stocurile sunt extrem de mici pentru că Institutul are o capacitate de producție limitată. Au fost scoase la vânzare doar 942 de flacoane din suplimentul alimentar OROSTIM-HV.

Pentru ca acest medicament să ajungă la toată lumea care și-l dorește e nevoie de implicare privată care, deocamdată, nu există.

OROSTIM-HV, suplimentul care i-a făcut pe oameni să se calce în picioare

Odată ce s-a aflat că suplimentul e vândut la punctul de la poarta Institutului Cantacuzino, zeci de oameni s-au aşezat la coadă de la primele ore ale dimineţii pentru a-l cumpăra. A fost scos la vânzare primul lot obţinut prin procesul de microproducţie al instituţiei de cercetare, lot compus din 942 de flacoane.

Antioxiadantul se recomandă a fi administrat în perioadele cu infecții respiratorii, dar nimeni nu a spus că poate face minuni sau că se poate dovedi util chiar și-n cazul în care o persoană e infectată cu noul tip de virus. Practic, până la acest moment nu s-a demonstrat acest lucru. Chiar și așa, interesul oamenilor a fost mare.

Unele persoane prezente la coadă au spus că stau de trei ore și că au auzit că doar 39 de persoane ar fi reușit să cumpere suplimentul, iar stocul de antioxidant produs de Institutul Cantacunizo s-ar fi epuizat.

Ce face, mai exact, suplimentul de la Institutul Cantacuzino

OROSTIM-HV e un supliment alimentar cu proprietăți biostimulatoare și antioxidante. Acesta conține o combinație dintre o pulbere de extract de orz verde și un lizat atomizat format din 15 tulpini bacteriene. Are proprietăți de stimulare a imunității, determinând creșterea rezistenței organismului la infecții, arată specialiștii de la Institut.

Suplimentul se va putea administra în perioadele cu risc de apariție a infecțiilor respiratorii. persoanelor care lucrează în colectivități cu susceptibilitate crescută de îmbolnăvire, copiilor cu infecții respiratorii repetate, persoanelor de vârsta a treia, în stări cu imunitate scăzută.

MApN susţine, însă, că ritmul maxim pe care îl poate asigura Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, cu capacităţile de microproducţie din dotare, este, la acest moment, de 1.000 de flacoane scoase la vânzare într-un interval de 10-14 zile. Acest ritm este condiţionat atât de capacitatea limitată de producţie, dar, mai ales, de controlul de calitate care se desfăşoară cu stricteţe pentru fiecare lot produs.

Prin optimizarea fluxului de microproducţie, Institutul îşi propune să ajungă, în perioada următoare, la dublarea acestei cantităţi.