Ce e noua tulpină a virusului și de ce a suspendat inclusiv România zborurile spre și dinspre Marea Britanie

Marea Britanie a venit cu o veste aparent proastă chiar cu câteva zile înainte de Crăciun: o nouă tulpină a virusului le dă bătăi de cap specialiștilor.

Marea Britanie a anunțat, peste weekend, că noul coronavirus a suferit o mutație, iar Guvernul a fost nevoit să intervină și să anunțe măsuri mai dure în perioada următoare. Se crede că mutația suferită face ca virusul să se transmită și mai repede de la om la om, ceea ce, evident, crește riscul de îmbolnăvire.

Îmediat după anunțul autorităților britanice, mai multe țări europene au luat imediat decizia de a suspenda zborurile spre și dinspre Regatul Unite. Inclusiv România a luat această decizie. Specialiștii, însă, preferă să adopte un ton rezervat.

Mutația este, într-adevăr, periculoasă, dar nu neapărat pentru îmbolnăvire, ci mai degrabă pentru transmitere accelerată. În plus, toate virusurile suferă mutații pentru a putea supraviețui în gazdele lor. Cu cât apar mai multe mutații, cu atât se presupune, pe cale logică, că organismele umane au găsit metode pentru a le ucide pe cele existente deja. Iar noul vaccin ar lua în calcul, de fapt, toate posibilitățile.

Ce se știe despre noua tulpină de virus din Marea Britanie

Cum spuneam, toate formele de virus suferă mutații, inclusiv cel gripal. E motivul pentru care an de an apar noi vaccinuri cu care oamenii se imunizează împotriva gripei. E valabil, așadat, și-n cazul noului tip de virus.

Dr. Muge Cevik, membru al Grupului consultativ pentru amenințările cu virusuri respiratorii noi și emergente (Nervtag) al guvernului britanic, a declarat că până acum au fost observate peste 4.000 de mutații ale Sars-Cov-2, dintre care doar câteva au părut să fie semnificative, scrie Libertatea.

Mutația apărută în UK ar putea fi cu până la 70% mai transmisibilă, dar asta nu înseamnă neapărat că produce ravagii în corpul uman. Având în vedere datele de până acum, aceasta nu pare să crească însă riscul de a dezvolta o formă severă a bolii și nici rata mortalității.

„Deși rezultatele depind de calitatea și cantitatea de date pe care le furnizați, aceasta pare a fi o variantă plauzibilă, bazată pe date genetice – este potențial mai transmisibilă, dar nu știm cât de mult și nu avem o certitudine absolută. În acest moment, nu putem stabili o relație de cauzalitate, este doar un efect de asociere”, a spus dr. Muge Cevik.

E virusul mai periculos?

Este, dacă iei în calcul faptul că el se transmite mai repede. Ar putea ajunge, așadar, mult mai repede la oamenii care au deja boli grave și pentru care o astfel de infectare poate fi fatală. Cifrele preliminare arată că aproximativ o mie de persoane din Marea Britanie au fost infectate cu noua variantă de coronavirus.

Ceea ce nu înseamnă însă că această versiune este mai periculoasă, a mai adăugat  Hancock. Se presupune doar că actuala evoluţie a numărului infectărilor are legătură cu varianta nou descoperită. Pe de altă parte, e și o veste bună, dacă vrei să-i spui așa: înseamnă că organismul uman a învățat să lupte mai eficient împotriva coronavirusului și-l forțează să se modifice pentru a putea supraviețui.

Iar unele mutații pot fi chiar mai slabe decât cele existente. Atunci când organismul dezvoltă anticorpi şi împiedică astfel izbucnirea unei afecţiuni, virusul trebuie să îşi schimbe anvelopa de la exterior pentru a nu fi identificat de anticorpi şi sistemul imunitar. Pentru a supravieţui, virusul trebuie deci să îşi modifice proteinele de la exterior şi să dezvolte noi tulpini, scrie Deutsche Welle.

Nu există nicio temere legată de faptul că noul vaccin n-ar fi eficient împotriva tuturor tulpinilor. Asta pentru că serul acționează în nucleul virusului, dacă vrei o explicație simplă, și nu asupra formelor care pot apărea ulterior prin mutații.  Cu alte cuvinte, vaccinul e conceput încât să codifice proteina spike din coronavirus şi, în ciuda mutaţiilor, să stimuleze sistemul imunitar.

Chiar și așa, la fel ca-n cazul gripei, e nevoia și ca vaccinul dezvoltat de companii precum Pfizer și Moderna să fie îmbunătățit de la an.