Ce averi de invidiat au liderii UDMR din Guvernul României, unii cu apartamente la Budapesta

Toți cei patru membri UDMR din guvern dețin averi impresionante, începând cu președintele partidului Kelemen Hunor. Potrivit declarației de avere, liderul maghiar deține două terenuri agricole, unul în Cluj-Napoca de 700 mp și unul în Harghita de 4.000 mp și trei terenuri intravilane, două în Cluj și unul în Harghita. La acestea se mai adaugă și trei case de locuit, două în Cluj și una în Harghita.

Kelemen Hunor mai are două autovehicule, un Ford din 2004 și o Toyota din 2020, dar și tablouri realizate de artiști contemporani, evaluate la 6.000 de euro. În conturi, liderul UDMR deține aproape 420.000 de lei (aprox. 84.000 de euro). În ce privesc veniturile, Kelemen Hunor a primit 158.000 de lei (aprox. 32.000 de euro) din indemnizația de vicepremier, la care se adaugă un salariu de 151.000 de lei (aprox. 30.000 de euro) provenit de la UDMR.

Tanczos Barna, împrumuturi către o firmă cu afaceri în Ungaria

O avere semnificativă deține și ministrul Mediului Tanczos Barna, cel care, invitat într-o emisiune la Digi24, a refuzat pur și simplu să comenteze afirmațiile făcute de Viktor Orban în România. Conform declarației sale de interese, Barna este președinte al Fundației Mens Sana Miercurea Ciuc, care în ultimii ani a primit numeroase ajutoare financiare din partea guvernului Ungariei. În 2021, fundația a deschis un centru de cardiologie la Spitalul Județean din Miercurea Ciuc printr-un ajutor de la Budapesta.

În ce privește averea sa, Barna deține cinci terenuri în comuna Sâncrăieni, județul Harghita, două dintre acestea având o suprafață de peste 20.000 de mp. În aceeași comună ministrul deține și o casă de locuit de 280 mp, însă nu deține vreun autovehicul, bijuterii ori obiecte de artă. În materie de economii, liderul maghiar are 17 conturi bancare în lei, euro și forinți, în care însumează suma de 385.000 de lei (78.000 de euro) și a împrumutat către SC Green Farm SRL peste 700.000 de lei. Respectiva firmă își desfășoară o parte din afaceri și în Ungaria, acolo unde a plantat deja gazonul pentru stadion din orașul Kisvárda, unde joacă echipa de fotbal FC Kisvárda. La capitolul venituri, singurul câștig al lui Tanczos Barna este cel din salariul din ministru care i-a adus anul trecut peste 170.000 de lei.

Eduard Novak are apartament în Budapesta

La fel ca și ceilalți oficiali maghiari, ministrul Sportului Eduard Novak a investit și el în pământ și deține șapte terenuri, dar și patru apartamente, dintre care unul în capitala Ungariei Budapesta. Acesta conduce o Skoda Octavia fabricată în 2012 și nu are alte bijuterii, tablouri sau colecții de artă. Ca și predecesorii săi, Novak deține numeroase conturi bancare în care se găsesc lei, euro și forinți, însumând suma de 630.000 de lei (128.000 de euro).

În 2021, ministrul a primit un salariu de 170.000 de lei de la ministerul Sportului, la care se adaugă premiul de peste 500.000 de lei pentru premiul obținut la Jocurile paralimpice de la Tokyo, dar și 110.000 de lei drept despăgubire de la Omniasig pentru un accident în care a fost implicat fiul său.

Ministrul Dezvoltării, cel mai „sărac” dintre maghiari

Ministrul Dezvoltării Cseke Attila este cel mai „sărac” dintre membrii UDMR din guvern. Conform declarației de avere, acesta deține un teren intravilan și o casă de locuit în Oradea, două autoturisme, o Skoda și un Volkswagen și trei conturi bancare care însumează 220.000 de lei (44.000 de lei).

În privința veniturilor, Cseke Attila a câștigat în 2021 un salariu de 150.000 de lei de la minister. La avuția familiei se mai adaugă și 64.000 de lei din salariul soției acestuia, care este consilier parlamentar.

Comunitățile maghiare din regiunea europeană primesc anual milioane de euro, printr-o fundație înființată în anul 2011, numită Gabor Bethlen. Nici comunitatea maghiară din Transilvania nu a făcut excepție, iar sumele pe care le-au primit ar fi în medie cam 50 de milioane de euro anual. În acest context, analiștii se întreabă dacă circul făcut de Viktor Orban la Băile Tușnad, se ”justifică” și de ce UDMR nu a luat poziție față de această situație.

În 2021, Fondul Gábor Bethlen a acordat o sumă semnificativ mai mică de finanțare pentru organizațiile maghiare din afara Ungariei, comparativ cu anii precedenți. Granturile mari de până la miliarde de HUF aproape lipsesc pentru Transilvania; investițiile imobiliare începute mai devreme vor fi finalizate, dar nu se mai fac investiții noi, potrivit atlatszo.