Ce au spus colegii de lagăr a lui Alexei Navalnîi despre moartea fostului opozant al lui Vladimir Putin. Ce evenimente au avut loc cu puțin timp înainte de anunțului decesului?


Alexei Navalnîi, principalul opozant al lui Vladimir Putin, a murit la 47 de ani, într-un lagăr din Siberia după ce ar fi fost scos la plimbare la o temperatură de -30 de grade Celsius, ce se resimțeau ca -50.

​Alexei Navalnîi s-a stins din viață la data de 16 februarie 2024, în timp ce își executa pedeapsa cu închisoarea, într-un lagăr din Siberia. Cu toate că au trecut deja trei zile de la tragicul eveniment, autoritățile ruse încă nu au anunțat cauza oficială a decesului, ba mai mult, nici nu au acordat familiei posibilitatea de a vedea trupul neînsuflețit al bărbatului.

Acum, după decesul lui Alexei Navalnîi, în presa internațională au ieșit la iveală mai multe detalii despre filmul tragediei. Un deținut al lagărului, care a oferit un interviu pentru publicația Novaia Gazeta Europa, a povestit cum s-a desfășurat seara de dinaintea morții lui Navalnîi.

Potrivit acestuia, controalele paznicilor au fost mult mai severe decât de obicei, deținuții fiind închiși în barăci, în jurul orei 18:00. Spre deosebire de securitatea obișnuită, de această dată prizonierii nu au mai putut vedea nimic din ceea ce se desfășura în afara zonei în care erau încuiați:

„Am fost închiși în barăci și securitatea a fost întărită, așa că nici măcar nu puteai să scoți nasul afară. Seara târziu și noaptea s-au auzit de trei ori niște mașini care au intrat pe terenul coloniei, dar nu se putea vedea pe fereastră ce fel de mașini erau”, a declarat acesta.

Următoarea zi, la data de 16 februarie 2024, autoritățile au anunțat oficial moartea lui Alexei Navalnîi. Unii deținuți consideră că liderii lagărului siberian au mințit cu privire la ora la care a murit fostul opozant al lui Vladimir Putin, din cauza unei percheziții neașteptate, dis-de-dimineață:

„Cred că Navalnîi a murit mult mai devreme decât ora anunțată. Cel mai probabil, aseară. Altfel de ce a trebuit să ne închidă bine în barăci și să organizeze o percheziție dimineața?”, a spus el.