CCR discută pe 7 octombrie sesizarea USR asupra legii de modificare a Codului fiscal

Curtea Constituţională a României urmează să discute pe 7 octombrie sesizarea USR asupra legii de modificare a art. 435 din Codul fiscal, care prevede că operatorii economici care intenţionează să distribuie şi să comercializeze angro produse energetice au obligaţia să deţină spaţii de depozitare corespunzătoare, au precizat, marţi, pentru AGERPRES, oficiali ai CCR.

USR a atacat pe 4 septembrie la Curtea Constituţională actul normativ despre care spune că restrânge numărul de concurenţi pe piaţa produselor energetice.

Semnatarii arată în sesizare că legea încalcă mai multe articole din Constituţie, printre care art. 11 alin. (1), art. 15 alin. (2), art. 45, art. 135 alin. (1) şi alin. (2) lit. a).

În sesizarea la CCR, USR susţine că, prin instituirea condiţiei de înregistrare doar a spaţiilor de depozitare şi a excepţiilor, prevederile proiectului legislativ încalcă principiul liberei circulaţii a mărfurilor, consacrat prin art. 34 – 36 din Tratatul privind Funcţionarea Uniunii Europene (TFUE).

Prin obligarea întreprinderilor la suportarea costurilor pentru înfiinţarea depozitelor, în special a întreprinderilor mici şi mijlocii, devine dificilă, dacă nu imposibilă, funcţionarea acestora.

De asemenea, prevederile legii pentru completarea art. 435 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal încalcă principiul neretroactivităţii, întrucât obligă şi pe operatorii economici care deţin deja atestate valabile să se supună noii proceduri, în condiţiile în care aceste atestate îşi pierd valabilitatea la data intrării în vigoare a modificării legislative propuse, independent de termenul lor de valabilitate, aducând astfel atingere drepturilor câştigate de către operatorii economici sub imperiul vechii reglementări, care au aşteptarea legitimă ca atestatele emise în temeiul actualelor prevederi să nu îşi piardă valabilitatea decât ca urmare a revocării din culpă a acestora şi nu ca urmare a manifestării discreţionare de voinţă a legiuitorului, mai menţionează USR în sesizare.

Totodată, în sesizare se mai arată că dispoziţiile acestei legi contravin prevederilor constituţionale referitoare la libertatea economică prevăzută de art. 45, îngrădind libera iniţiativă şi accesul liber al persoanei la o activitate economică.

Această lege nu respectă cerinţa constituţională prevăzută de dispoziţiile art.135 referitoare la libera iniţiativă şi la obligaţia statului de a asigura libertatea comerţului, protecţia concurenţei loiale, crearea cadrului favorabil pentru valorificarea tuturor factorilor de producţie, precum şi cele referitoare la egalitatea în drepturi, fiind eliminat dreptul de a vinde produse energetice în regim angro fără depozitare, precizează USR.

Conform sesizării USR, mulţi agenţi economici nu mai pot să îndeplinească condiţiile impuse şi vor fi eliminaţi de pe piaţă, „afectând grav cadrul concurenţial şi creând un monopol pentru cei 4 operatori principali din România (Petrom, Lukoil, Rompetrol, Mol)”.

„Astfel, se restrânge geografic aria de desfacere a produselor energetice şi se elimină revânzătorii/distribuitorii sau li se restrânge drastic activitatea de comerţ în regim angro, neexistând posibilitatea asigurării depozitelor pentru înregistrarea tuturor celor circa 900 de operatori economici, iar preţul de revânzare crescând ca urmare a costurilor generate de depozitare, încărcare, descărcare şi transport, aspecte de natură a vătăma consumatorul final”, se mai arată în sesizare.

USR mai susţine că, prin adoptarea proiectului legislativ în forma actuală, se încalcă principiul predictibilităţii actului administrativ şi art. 4 din Codul fiscal, nefiind prevăzut un termen minim de cel puţin 6 luni înainte de data intrării în vigoare a legii.

Camera Deputaţilor a adoptat, la începutul lunii septembrie, propunerea legislativă de completare a Codului fiscal, stabilind că operatorii economici care intenţionează să distribuie şi să comercializeze angro produse energetice au obligaţia să deţină spaţii de depozitare corespunzătoare. Proiectul a primit aviz negativ de la Guvern şi a fost şi respins anterior de Senat. Legea intră în vigoare la 60 de zile de la publicarea ei în Monitorul Oficial. AGERPRES/(AS – autor: Mihai Stoica, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.