Caz revoltător în Covasna. Ionuț Neagu (AUR): tinerii români pleacă din țară din cauza stării deplorabile a drumurilor

În urma unei vizite în localitatea Peteni, comuna Zăbala, județul Covasna, senatorul AUR Ionuț Neagu a constatat o serie de probleme cu care se confruntă localnicii, între care starea foarte proastă a drumului comunal DC9 – îndeosebi segmentul care leagă localitățile Peteni (comuna Zăbala) și Imeni (comuna Catalina).  Ionuț Neagu, secretar al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi se adresează Prefectului județului Covasna, Istvan Raduly, pentru a lua măsuri pentru rezolvarea acestei probleme.

M-am putut convinge la fața locului de faptul că plângerile localnicilor sunt întemeiate, drumul comunal nr. 9 arătând astăzi exact cum arăta și acum 50 de ani: fără îmbrăcăminte asfaltică, macadam, tarmac sau de beton carosabil. Pe durata sezonului ploios, DC9 pe segmentul Peteni-Imeni este greu practicabil. Domnule prefect, primăria, Consiliul Județean și consiliul local Zăbala au prevăzut sau nu în bugetul comunei pe anul 2022 fonduri pentru întreținerea sau îmbrăcarea cu înveliș asfaltic, macadam, tarmac sau de beton carosabil a DC9 pe tronsonul Peteni-Imen. Instituția prefectului din județul Covasna și autoritățile publice locale de nivelul I și II din județul Covasna au sesizat sau nu Ministerul Finanțelor în vederea includerii în Legea bugetului de stat pe anul 2022 a sumelor necesare pentru întreținerea sau îmbrăcarea cu înveliș asfaltic, macadam, tarmac sau de beton carosabil a DC9 pe tronsonul Peteni-Imeni”, a întrebat senatorul AUR Ionuț Neagu.

Starea deplorabilă a DC9 pe tronsonul indicat este, potrivit localnicilor, unul dintre motivele principale pentru care tinerii originari din localitate aleg să nu revină în sat, unde au casele părintești, preferând să se stabilească în alte localități cu infrastructură acceptabilă.

Administrator al DC9 este primăria Zăbala, căreia îi revine obligația legală de a menține drumul în stare tehnică corespunzătoare desfăşurării traficului în condiţii de siguranţă.