Câteva întrebări despre congresul USR-PLUS, ca să nu fim luaţi de proşti – CURIERUL ROMÂNESC

Întâmplător cam ştiu cum stă treaba cu partidele politice şi care este modalitatea juridică prin care acestea îşi modifică statutul sau se poate decide fuzionarea sau dizolvarea unei formaţiuni politice. 

Tocmai de aceea îmi permit să lansez nişte întrebări către Dan Barna şi Dacian Cioloş, aparent persoanele care conduc partidul unificat la acest moment.

1. Dacă statutul celor două partide permite aprobarea unor decizii importante, precum fuzionarea şi modificarea de statut, în cadrul unui congres online (nu am văzut aşa ceva în statutul celor două partide, iar fuzionarea în fapt înseamnă dispariţia fostelor structuri şi apariţia uneia noi);

2. Dacă miile de participanţi online au aplicat semnătura electronică pe documentul de modificare, singura modalitate prin care ar putea fi recunoscute deciziile congresului de o instanţă de judecată din România, cea care validează modificarea de statut, ceea ce nu cred că s-a făcut deoarece nu se pot aplica câteva mii de semnături electronice pe  un statut, plus că ştiu sigur de la unii participanţi că nu s-a întâmplat aşa ceva;

3. Cum participă cele două partide la alegerile locale din moment ce semnăturile au fost strânse înainte de fuzionare pe două partide diferite, dar modificarea de statut, dacă ea ar fi reală, ar implica dizolvarea celor partide şi apariţia unuia nou ce nu dispune de semnături; cum soluţionaţi juridic perioada dintre congres şi recunoaşterea de instanţă?

4. Cine va reprezenta juridic partidul / partidele în perioada dintre congres şi aprobarea lui de către o instanţă de judecată; practic vă aflaţi într-o incompatibilitate legală deoarece: dacă se aprobă noua organizaţia politică înseamnă că acest lucru s-a întâmplat de la momentul celor două congrese comune, însă cum congresul nu este încă validat, nu putem şti dacă el a întrunit condiţiile legale aşa că la registrul partidelor politice nu se va realiza modificarea imediat, ci numai după decizia instanţei de judecată.

Cum cred eu însă că se întâmplă cu adevărat: congresul a fost doar o chestie fictivă din punct de vedere legal (juridic), partidul cu care se merge în alegeri este USR în timp ce PLUS va fi părăsit, iar membrii vor fi nevoiţi să semneze adeziunea la USR.

Tocmai de aceea a apărut pe piaţă o afirmaţie precum că noul partid pe moment se va numit USR şi apoi USR-PLUS… Adică nu se modifică nimic prin acest congres online,

 » Citește întreg articolul pe Curierul Românesc.