Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Acolo au salarii și condiții de trai mai bune, dar și siguranța locului de muncă, conform Stirile Pro Tv.

Bikila lucrează în România de câteva luni, în construcții. Ne spune că banii nu îi ajung de la o lună la alta.

Bikila: „Câștig în jur de 500 de euro. Angajatorii ne asigură cazarea. Nu este suficient, nu. Este greu. Noi avem familia în Etiopia și trebuie să îi ajutăm, trebuie să îi sprijinim și pe ei. Familia așteaptă bani de la noi, fără noi ei nu au nimic”.

Elsay parcurge peste 50 de kilometri zilnic pe bicicletă, să livreze mâncare. A trebuit să se acomodeze cu clima, dar și cu oamenii, de multe ori răutăcioși.

Elsay: „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”.

Cei mai mulți vin la noi cu gândul că își pot ajuta familiile. 15 mii de locuri sunt în acest moment libere în industria ospitalității, însă deficitul este mare în multe domenii. În anii trecuți, posturile refuzate de români, din cauza salariilor mici, erau ocupate de muncitorii străini.

Amrita Rai, muncitor străin: „Cei mai mulți primesc 2.000-2.500 de lei. Un salariu foarte mic pentru multă muncă. Cei mai mulți sunt stresați din cauza salariului, pentru că trebuie să plătească mai mult de 500 de dolari să ajungă aici. Unii dintre ei plătesc 700 de dolari, e o sumă foarte mare pentru ei! Doar ca să ajungă aici și să primească 2.000 de lei”.

E nevoie de forță de muncă în construcții, dar și în hoteluri și restaurante, unde se caută ajutoare de bucătari, spălători de vase sau chelneri. Pe lânga salariile prea mici, un muncitor străin trebuie să aștepte și un an până să ajungă să lucreze în România, din cauza birocrației.

Romulus Badea, vicepreședinte Patronatul importatorilor de forță de muncă: „Durata foarte lungă a procesului de imigrare. În ultimul timp aproape s-a dublat, adică ne apropiem de un an de zile de la data la care este selectat un candidat. Pe lângă țările care în mod tradițional recrutau din Asia de Sud Est, și mă refer aici la țările din Orientul Mijlociu, Coreea de Sud și Japonia, acum s-au adăugat și țări din Uniunea Europeană, Polonia, Ungaria, Cehia, Croația, care vin cu salarii competitive și cu termen de procesare a documentelor mai scurte”.

În România, cei mai mulți angajați străini provin din Nepal și Sri Lanka.

Cererea pentru muncitorii străini a crescut tot mai mult în ultimii ani. Și asta se vede din numărul de vize de muncă acordate. Dacă acum 10 ani erau aproximativ 5 mii de astfel de vize, anul trecut guvernul a aprobat 100.000 de noi locuri pentru angajații străini. Dintre acestea, peste 70 de mii s-au ocupat.