Carența de vitamina D poate crește riscul infecției cu SARS-CoV-2?

Oamenii de știință au găsit o asociere între carența de vitamina D și riscul de infectare cu noul coronavirus SARS-CoV-2, potrivit rezultatelor unui nou studiu.

O provocare în ceea ce privește oprirea pandemiei de COVID-19 este absența dovezilor care să demonstreze ce intervenții farmacologice sunt eficiente pentru prevenirea acestei boli. În acest context, tratamentul cu vitamina D a fost identificat ca o strategie potențială pentru prevenirea sau tratarea bolii COVID-19, scrie doc.ro.

Lipsa de vitamina D sporește riscul îmbolnăvirii de COVID-19?

S-a constatat că tratamentul cu vitamina D scade riscul de alte infecții respiratorii virale, în special la persoanele cu carență de vitamina D. Lipsa acestei vitamine este frecventă, cu rate mai mari în rândul persoanelor cu pielea mai închisă la culoare sau al persoanelor care au parte de o expunere slabă la soare, cum ar fi oamenii care trăiesc în zonele nordice ale globului, rezidenții căminelor de îngrijire medicală și lucrătorii din domeniul sănătății.

Pe de o parte, COVID-19 este mai răspândit în rândul persoanelor afro-americane, al persoanelor care locuiesc în nord, al vârstnicilor, al rezidenților căminelor de îngrijire medicală și al lucrătorilor din domeniul sănătății, populații care au toate un risc crescut de deficit de vitamina D. Pe de altă parte, COVID-19 este mai puțin răspândit la femeile însărcinate și la copii, precum și la persoanele care trăiesc în Japonia – grupe de populație la care ratele de lipsă a vitaminei D sunt mai mici.

Statul în casă din timpul stării de urgență sau de alertă pentru a reduce răspândirea COVID-19 poate, de asemenea, să fi scăzut expunerea la soare, crescând potențial nevoile de suplimentare cu vitamina D. Având în vedere riscurile scăzute și costurile reduse ale terapiei cu această vitamină, rapoarte recente au sugerat că tratamentul cu vitamina D ar trebui scalat.

 » sursa: www.replicaonline.ro