Care sunt cele patru „măsuri urgente” anunțate de către Vlad Voiculescu după tragedia de la spitalul Matei Balș?

Anchetatorii s-au întors sâmbătă în saloanele mistuite de flăcări de la Institutul Matei Balș și au început munca minuțioasă menită să stabilească de unde au pornit flăcările. Ipotezele apărute după primele audiere sunt multiple, de la suprasolicitarea instalației electrice la folosirea greșită a oxigenului de către un pacient. Numărul victimelor a ajuns la șase, după ce un bărbat de 70 de ani a cărui stare de sănătate era fragilă din cauza COVID-19 a murit la Spitalul Universitar. Rudele primelor cinci victime au fost chemate la INML pentru identificare.

Tot în această seară, Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat patru „măsuri urgente” pentru a fi implementate după incendiul de la Institutul „Matei Balș” din București. El a anunțat într-o conferință de presă că va fi înființat un fond național pentru siguranța pacienților în spitale, iar în legătură cu pandemia de coronavirus va fi schimbată strategia de vaccinare: toate locurile noi pentru programare vor fi destinate vârstnicilor, persoanelor cu boli cronice și cu handicap.

„Sistemul sanitar are păcate vechi, de 30 de ani. Mai ieri am avut infecții nosocomiale, azi vorbim despre incendii și pandemie. Nu se știe ce altă grozăvie va veni peste noi mâine”, a spus Voiculescu, într-o conferință de presă la Ministerul Sănătății.

El a precizat că va detalia săptămâna viitoare cele patru măsuri urgente pe care le-a enumerat astăzi.

„Lucrăm deja cu IGSU la măsuri urgente care să vină să repare neregulile constatate, Marți, vom avea un raport care să prezinte stadiul măsurilor luate de la controalele din 2020”, a spus el.

„Nu știm încă nu exactitate cauza incendiului de la Matei Balș. Pandemia și tratamentul pacienților au pus o presiune suplimentară pe sistemul sanitar. Vom anunța la sfârșitul săptămânii viitoare măsuri vizavi de ce o să se constate după anchetă”, a completat ministrul.

„A doua mare problemă: ruptura de informare dintre spitale, pacienți și respectiv aparținători. Personalul medical, fiind suprasolicitat, nu mai găsește resurse să comunice cu rudele pacienților. La incendiu, pacienții au fost greu de găsit de către rude. Lucrăm deja de câteva săptămâni la un serviciu de informare la fiecare spital, unde rudele să găsească informații și chiar să comunice cu pacienții”, a mai spus Vlad Voiculescu.

„Al treilea lucru: un fond național pentru siguranța pacienților în spitale. Avem bani europeni prin PNRR, avem bani din bugetul național. Ne vom asigura că vor fi folosiți prioritar pentru infrastructură. Ne referim la securitatea la incendii, la cutremure și la unul dintre marii criminali: infecțiile nosocomiale”, a mai spus ministrul Sănătății.

„O ultimă măsură, cea legată de aglomerarea spitalelor. Avem nevoie de fiecare spațiu disponibil, să ne asigurăm că mai puțini oameni trebuie să fie internați. 85% din decese sunt la persoane peste 65 de ani, 91% din decese la persoane care aveau deja boli cronice. Am propus premierului și avem acceptul dânsului ca, în toată luna februarie, pentru toate locurile care vor fi scoase pentru programare în platforma de vaccinare eligibili să fie doar vârstnicii, cei cu boli cronice, persoanele cu handicap, respectiv cei care-i îngrijesc sau locuiesc cu aceștia”, a completat Vlad Voiculescu.

Ministrul a precizat că pentru cei programați la vaccinare nu vor fi schimbări în acest sens.

Sursă text: digi24.ro

Sursă foto: digi24.ro