Cancelarul Austriei vine la București să anunțe că nu vrea România în Schengen. „Sistemul e stricat”

Karl Neahmmer, cancelarul Austriei va spune, de la București, că nu vrea România în Schengen. Nehammer se află la București la Congresul Partidului Popular European unde se vor lua decizii cruciale, dar numai în unanimitate.

Partidul Popular European (PPE), din care face parte și ÖVP, se reunește miercuri și joi la București, pentru a-și alege candidatul principal pentru președinția Comisiei Europene și pentru a-și adopta programul electoral.

Austria nu va face concesii și va vota împotriva extinderii Schengen cu România și Bulgaria, după cum relatează presa austriacă văzută de Newsweek România.

Potrivit secretarului general Christian Stocker, delegații ÖVP nu vor vota în favoarea manifestului PPE. Motivul: mai multe linii roșii ce nu pot fi trecute, cum ar fi energia nucleară sau extinderea spațiului Schengen.

Admiterea în spațiul Schengen

ÖVP al cancelarului Nehammer va respinge includerea deplină a României și Bulgariei în spațiul Schengen: „Sistemul Schengen este stricat. Trebuie să reparăm sistemul și nu să îl glosăm”, a declarat Stocker într-un comunicat de presă. Într-o notă pozitivă, el a subliniat că unele dintre cererile ÖVP, de exemplu cele legate de lupta împotriva migrației ilegale și finațarea acestora, au fost incluse în conceptul de țară terță sigură.

„Avem poziții clare și o poziție clară în calitate de partid popular în Europa, ne menținem această poziție și nu ne putem abate de la ea. Manifestul conține multe propuneri bune și puncte importante, dar, în același timp, există câteva linii roșii pentru noi”, a declarat Christian Stocker, secretarul general al Partidului Popular.

Energia nucleară, altă problemă

„Nu putem fi de acord cu energia nucleară în Austria. Suntem și rămânem împotriva energiei nucleare.” De asemenea, ÖVP se opune în mod clar abolirii principiului unanimității în domeniul politicii externe și de securitate.

O altă linie roșie pentru ÖVP este eliminarea treptată planificată a motorului cu combustie: „Această poziție clară este una dintre pozițiile noastre cheie în politica europeană și lipsește din manifestul PPE. Noi suntem în favoarea deschiderii tehnologice și împotriva interdicțiilor”, spune Stocker, citat de presa austriacă

Potrivit programului, cancelarul federal Karl Nehammer (ÖVP) va vorbi în numele Austriei la București joi după-amiază. Ministrul afacerilor europene Karoline Edtstadler (ÖVP) și europarlamentarii Othmar Karas, prim-vicepreședinte al Parlamentului European, și Christian Sagartz vor fi prezenți miercuri, urmați joi de candidatul principal al ÖVP, Reinhard Lopatka.