Cancelarul Austriei, despre întâlnirea cu Putin: „Nu este o vizită amicală”

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a fost primit luni după-amiază, la Kremlin, de către Vladimir Putin. Nehammer este primul lider de stat din Uniunea Europeană care a discutat faţă în faţă cu Putin de la declanşarea războiului la scară largă în Ucraina.

Într-un comunicat publicat la finalul întâlnirii, Nehammer, care a efectuat în weekendul trecut o vizită la Kiev, dă asigurări că deplasarea sa la Kremlin nu este amicală. „Aceasta nu este o vizită amicală. Tocmai am venit din Ucraina şi am văzut cu ochii mei suferinţele uriaşe cauzate de războiul rus de agresiune”, denunţă cancelarul austriac.

Anterior, ministrul de Externe al Austriei, Alexander Schallenberg, a declarat că Nehammer s-a deplasat la Moscova pentru a-i spune lui Putin realitatea din Ucraina. „Contează să fii faţă în faţă şi să îi spui care este realitatea: aceea că acest preşedinte a pierdut de facto războiul din punct de vedere moral”, a spus Schallenberg în momentul sosirii, luni, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene (CAE), în Luxemburg. „Ar trebui să fie în interesul lui (Putin, n. red.) faptul că cineva îi spune adevărul. Cred că este important şi avem această datorie, dacă vrem să salvăm vieţi”, a adăugat ministrul austriac, citat de Reuters.

Înainte de a călători la Moscova, Karl Nehammer spunea că are în plan să discute cu Putin despre „crimele de război” de la Bucea, unde cancelarul austriac s-a deplasat personal, la fel ca alţi lideri occidentali. Deşi este membră a Uniunii Europene, Austria nu face parte din NATO. În pofida relaţiilor catalogate drept bune cu Moscova, Viena a denunţat invazia Rusiei în Ucraina şi şi-a declarat solidaritatea cu ţara agresată, iar săptămâna trecută a expulzat patru diplomaţi ruşi.