Canada.Dictatura Trudeau își arată colții: Tamara Lich, organizatoare a Convoiului Libertății din Ottawa, a fost arestată în miez de noapte. Au urmat și alte arestări VIDEO

Poliţia canadiană a efectuat joi seară primele arestări ţintite printre lideri ai mişcării împotriva măsurilor sanitare care blochează străzile din Ottawa de aproape trei săptămâni, un protest care nu mai este „paşnic”, potrivit premierului Justin Trudeau, comentează AFP, citat de Agerpres.

Tamara Lich, organizatoare a Convoiului Libertății de la Ottawa, a fost arestată în plină stradă, la miezul nopții. Ea nu a opus rezistență. În filmarea de ieri ea afirma: „Sunt pregătită. NU MI-E FRICĂ!”.

„Rămân pe baricadă (I will hold the line)” a spus Tamara Lich în timp ce era încătușată.

Intervenția poliției în capitala canadiană a început în timpul nopții de 17 spre 18 februarie „pentru a pune capăt manifestației șoferilor de camion care se opun măsurilor sanitare”, după cum a declarat joi noul șef al poliției din Ottawa, Steve Bell, citat cu satisfacție de AFP.

Suntem pregătiți să acționăm pentru a expulza manifestanții ilegali de pe străzile noastre”, a adăugat el, explicând că a fost ridicat un perimetru de securitate în jurul centrului orașului – o „zonă roșie” – și că peste o sută de puncte de control permit controlul intrărilor din zonă, potrivit Agerpres.ro.

„Dacă vreți să plecați de bunăvoie, acum este momentul să o faceți”, le-a lansat manifestanților la orele după-amiezii șeful interimar al poliției din Ottawa, avertizând că acest weekend va fi „mult diferit de ultimele trei”.

În cursul serii, poliția a făcut primele arestări. După Tamara Lich a urmat arestarea unui alt organizator, Chris Barber, și atacarea mai multor șoferi de camioane, potrivit unor informații neconfirmate de la fața locului, transmite Rebel News.

Arestarea are loc în a treia săptămână de când convoiul condus de camionagii a blocat centrul orașului Ottawa. Numeroși camionagii și-au menținut pozițiile în ciuda deciziei premierului canadian Justin Trudeau de a invoca Legea privind situațiile de urgență pentru a pune capăt protestelor.

Corespondentul CTV National News, Glen McGregor, a publicat o fotografie a arestării co-organizatorului Convoiului LIbertății cu legenda: „Organizatorul protestului Chris Barber a fost reținut de poliție pe Albert Street, în ultima oră”.

Rămâne neclar de ce a fost acuzat Barber, iar poliția din Ottawa nu a făcut încă o declarație.

CBC a fundamentat rapoartele privind arestarea lui Barber:

Barber, care se află în prezent în custodia poliției și se așteaptă să fie acuzat penal, a fost descris ca fiind unul dintre liderii cheie ai protestului din Ottawa, care a ajuns acum la trei săptămâni.

Barber este, de asemenea, unul dintre cei trei organizatori ai protestului numiți în procesul colectiv intentat la Curtea Superioară de Justiție din Ontario de către avocatul Paul Champ în numele clientului său, funcționarul public Zexi Li, în vârstă de 21 de ani.

La începutul acestei luni, Barber și-a exprimat empatia pentru unii din locuitorii din Ottawa care s-au declarat afectați de proteste.

„Vă înțelegem frustrarea și ne dorim sincer să existe o altă modalitate prin care să ne transmitem mesajul, dar responsabilitatea pentru neplăcerile pe care le invocați se află direct pe umerii politicienilor care au [preferat] să ne denigreze și să ne insulte în loc să se angajeze într-un dialog respectuos și serios”, a declarat Barber.

O filmare din cursul nopții arată că în centrul orașului camioanele au rămas pe poziții:

Poliția își face apariția în centrul orașului Ottawa (min 34:00) VIDEO:

Un perimetru de securitate a fost ridicat în jurul centrului oraşului şi aproximativ o sută de baraje permit controlul intrărilor în zonă.

La câţiva metri distanţă, premierul Justin Trudeau a afirmat joi dimineaţă că această provocare nu mai are nimic „paşnic”, în cursul unei dezbateri istorice în Camera Comunelor asupra punerii în aplicare a legii privind măsurile de urgenţă, dispoziţie excepţională invocată luni pentru a doua oară în timp de pace în istoria Canadei.

„Obiectivul tuturor măsurilor, inclusiv al măsurilor financiare prevăzute în legea privind măsurile de urgenţă, este de a face faţă ameninţării actuale şi de a ţine situaţia sub control deplin”, a adăugat Justin Trudeau.

Într-o scrisoare adresată premierilor provinciilor miercuri seara, el a apreciat că mişcarea „ameninţă democraţia” şi subminează „reputaţia Canadei în străinătate”.

„Conturile bancare ale persoanelor fizice şi ale companiilor” având legătură cu blocajul au fost îngheţate, a precizat într-o conferinţă de presă ministrul finanţelor şi vicepremier, Chrystia Freeland.

Noul şef al poliţiei din Ottawa a declarat miercuri că este pregătit „să utilizeze unele tehnici care nu sunt frecvent întâlnite în Ottawa”.

Un amestec de ploaie şi zăpadă în zilele următoare ar putea complica operaţiunile poliţiei, confruntată cu o situaţie complexă şi periculoasă pentru a disloca fără probleme manifestanţii.

Forţele de ordine se tem în special de prezenţa unor „elemente radicale”, dar si a numeroşi copii în manifestaţie, inclusiv bebeluşi.

Oraşul Ottawa, provincia Ontario şi toată Canada se află în stare de urgenţă din cauza acestei mişcări de contestare fără precedent, pornită de la opoziţia şoferilor de camioane de a se vaccina împotriva COVID-19 pentru a trece frontiera dintre Canada şi Statele Unite.

Minimizată iniţial de autorităţi, mişcarea s-a extins în ultimele săptămâni la toate măsurile sanitare şi, pentru mulţi manifestanţi, la o respingere a guvernului condus de Justin Trudeau.