Campanie de conștientizare/ Deputata Raisa Enachi (AUR): Violenţa împotriva femeilor nu este doar o problemă socială, ci una sistemică. Reflectă eşecul sistemului de protecţie

Violența împotriva femeilor nu este doar o problemă socială, ci este o problemă sistemică. În multe cazuri, aceste acte de violență reflectă „eşecul sistemului de protecţie, care ar trebui să asigure securitatea şi integritatea a jumătate din populaţia ţării”, a afirmat Raisa Enachi (AUR), președintele Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi din Camera Deputaţilor. Declarația a fost făcută în cadrul dezbaterii „Drepturile omului, eliminarea violenței împotriva femeilor și simboluri protejate”, organizate luni, 27 noiembrie, la Parlament, împreună cu Societatea Naţională de Cruce Roşie din România.

În prezent, trebuie depuse eforturi pentru a depăși unele provocări precum nevoia de educație și conștientizare a fenomenului violenței, formarea adecvată a profesioniștilor din diferite domenii și colaborarea internațională pentru schimbul de bune practici, a subliniat Raisa Enachi. În cadrul evenimentului, deputata a precizat că, din 25 noiembrie, a început o campanie naţională pentru eradicarea violenţei asupra femeilor şi fetelor.

Raisa Enachi a atras atenţia asupra responsabilităţii parlamentarilor în acest sens şi a adăugat că trebuie găsite modalităţile cele mai eficiente pentru eradicarea fenomenului de violenţă.

„Responsabilitatea noastră, în calitate de actori cheie, este să canalizăm şi să schimbăm concret şi într-un timp foarte scurt paradigmele culturale. Legislaţia trebuie să fie una pertinentă şi să punem capăt acestui ciclu de violenţă. (…) Să recunoaştem că violenţe împotriva femeilor încă din păcate mai persistă. Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei împotriva Femeilor reprezintă un moment de reflecţie şi un moment de acţiune unde analizăm şi dezbatem modalităţile cele mai eficiente de eradicare a acestei probleme îngrijorătoare şi care apasă societatea românească”, a transmis Raisa Enachi.